Desi au fost popularizate pe toate canalele media, desi au aparut deja pe piata si chiar in buzunarele unor asigurati, cardul national de sanatate nu a prins inca in rândul bacauanilor. Chiar daca stiu ca trebuie sa-l primeasca sau l-au primit deja, oamenii nu cunosc utilitatea lui si nici ce sa faca cu el.

Din acest motiv, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a prezentat, din nou, de data aceasta in cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice, ce este acest card, la ce foloseste, dar si care este situatia distribuirii acestor carduri in teritoriu, catre asigurati.

S-a explicat ca acest card national de asigurari de sanatate este un card electronic, distinct de cardul european (care se foloseste numai in calatoriile efectuate in spatiile Uniunii Europene) si ca acesta se emite, in special, pentru dovedirea calitatii de asigurat in cazul in care se apeleaza la servicii medicale si farmaceutice.

PUBLICITATE

Cel mai important este de stiut ca acest card poate fi folosit numai pe teritoriul tarii. Termenul de valabilitate al cardului este de 5 ani si se elibereaza gratuit tuturor asiguratilor care au implinit vârsta de 18 ani.

Incepând cu 1 ianuarie 2015, accesarea serviciilor medicale se va face doar cu ajutorul acestui card national, iar furnizorii de servicii medicale au datoria de a achizitiona cititoare de carduri pâna pe 30 noiembrie 2014. In situatia in care un asigurat nu are cardul de sanatate si are nevoie de servicii medicale, atunci Casa Judeteana de Sanatate poate elibera o adeverinta inlocuitoare, cu o valabilitate de maxim 30 de zile.

Acest card a fost emis la nivel national pentru securizarea sistemului de asigurari de sanatate, pentru diminuarea cazurilor de decontari fictive pentru servicii medicale sau de retete eliberate in numele unor pacienti care nu au beneficiat de acestea.

Distributia cardurilor a inceput luna trecuta. Pentru judetul Bacau au fost imprimate 407.829 carduri. Pâna pe 25 noiembrie 2014 au fost distribuite 272.527 carduri. Dintre acestea 77.347 carduri s-au returnat la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau, motivat de lipsa de la domiciliu a asiguratilor, iar 350 carduri au fost returnate de beneficiari, motivat de erorile de inscriere.

Alte 9.784 carduri au fost returnate deoarece in perioada dintre procesarea datelor si tiparirea cardurilor a survenit decesul persoanelor in cauza. Cardurile returnate din motive neimputabile asiguratilor vor fi corectate si vor ajunge la destinatar prin grija Casei de Sanatate. Primul card se distribuie gratuit, dar in caz de deteriorare sau pierdere acesta va fi distribuit contra-cost.

Cardul contine, acum, doar numele si prenumele, codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului national si data expirarii. La medicul de famile, cu acordul pacientului, se pot inscrie pe cipul cardului datele medicale esentiale – grupa sanguina, RH, alergii, boli cronice, acceptul pentru donarea organelor. Pacientul are posibilitatea si de a schimba codul PIN .


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Sunt reticent in ceea ce priveste utilitatea acestor carduri. Cheltuieli inutile, bani aruncati aiurea. Iar noi cand vom merge la doctor tot o sa fim obligati sa dam vesnicele “atentii”…

  2. ma mares tu esti mai prost ca astia doi. Da am inteles dai un card de sanatate dar macar sa ai si cititoare de carduri cand ajungi in spital ca degeaba il mai ai. nu era normal sa achizitionezi cititoarele de carduri si sa inveti personalul medical sa le foloseasca si apoi sa dai cardurile. Asa mi se pare logic

  3. S-a mai ‘pus ‘de o afacere.
    Medicul de familie iti inregistreaza cardul doar daca aduci rezultatul a 2 analize:grupa de sange si RH.Necesare,chiar foarte necesare, dar si foarte scumpe.Cel putin 50 lei pentru o familie.Acum inmultiti nr de carduri cu aprox.25 lei si sa vedeti cati bani scot romanii din buzunar doar ca sa se poata inregistra.
    Domnul ministru stie oare acest lucru?daca tot ne-a daruit cardurile,nu putea sa asigure ca aceste analize sa fie gratuite?

LĂSAȚI UN MESAJ