Multasteptatul si mediatizatul card de sanatate, implementat in sistem de aproape un an, creaza din nou controverse. Faptul ca ultimele astfel de carduri, emise in luna decembrie, nu pot fi validate de medicii de familie, a deschis cutia pandorei: „problema aceasta este doar vârful icebergului”, afirma dr. Catalin Andriescu, presedintele medicilor de familie din Bacau.

Un nou scandal in sistemul de sanatate! Totul a pornit de la faptul ca, de câteva zile, furnizorii de servicii medicale se confrunta cu o alta problema: cardurile de sanatate emise luna trecuta nu pot fi validate de catre medicii de familie, pentru ca au o problema cu soft-ul si, ca atare, nu pot fi folosite. Pacientii care au un astfel de card sunt trimisi la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau, pentru a gasi acolo solutii.

„Este vorba doar de lotul din decembrie care se afla in starea de transport, adica de distributie de la Posta, catre medicul de familie. Intr-adevar, medicul de familie nu poate activa aceste carduri, dar totul se rezolvaprintr-un singur telefon la Serviciul Informatic al Casei de Sanatate, care remediaza pe loc problema. Pâna acum am primit circa 50 de astfel de telefoane. Sunt doar câteva cazuri si dureaza doar un minut activarea cardului”, explica dr. Mihaela Ion, presedintele – director general al CJAS Bacau.

PUBLICITATE

„Suntem uzati fizic”

Problema acestor carduri a aprins din nou spiritele. Vazut ca un dezastru, medicii de familie vin cu acuzatii grave la adresa sistemului de validare a acestor documente: „Cardurile din decembrie, care nu pot fi validate, e doar vârful icebergului. Nu mai putem. Nu sunt suparat, sunt revoltat, cu totii suntem uzati fizic din cauza acestui sistem de validare a cardurilor de sanatate, care mai mult nu functioneaza. Stam noptile sa introducem date, zilnic se blocheaza, nu se iau deloc masuri de remediere. Este o brambureala nationala”, ne-a declarat dr. Catalin Andriescu, presedintele medicilor de familie din Bacau.

„E problema nationala. Nu o spunem numai noi, cei din Bacau, o spune toata tara. Toti suntem bulversati. Cum sa emiti o reteta offline, in acest sistem, când e blocat, iar apoi asiguratul sa mearga cu ea in farmacie? Acolo cum poate sa-si ia medicamentele, daca nici in farmacie nu functioneaza sistemul? Cel mai mult au de suferit pacientii, acesta e adevarul. S-au bagat atâtia bani in aceste carduri si degeaba. Ar trebui sa-l retraga, sa-l faca sa functioneze si apoi sa-l dea spre folosire. Asa cum functioneaza el acum, cardul de sanatate este o lovitura grea data sistemului medical. Este un dezastru, o bataie de joc.”
dr. Catalin Andriescu, presedintele medicilor de familie Bacau

Ultimele blocaje din sistem au fost chiar saptamâna trecuta. Insa furnizorii de servicii medicale spun ca „se aude doar când blocajele sunt mari. Insa trebuie sa se stie, ca sa inteleaga mai ales pacientii nostri, ca sistemul se blocheaza permanent”. Casa de Sanatate nu este straina insa de toate aceste nemultumiri.

„Stim ca toata lumea e suparata, dar incercam si noi sa le rezolvam pe toate cum putem.”
dr. Mihaela Ion, presedintele – director general CJAS Bacau

Cardul de sanatate a fost introdus in sistemul medical românesc de un an, dar a devenit obligatoriu de la 1 septembrie 2015. Cardul este unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale.

Si medicii specialisti spun ca sistemul de validare functioneaza greu, la fel si farmacistii. „Se intâmpla sa se blocheze, e adevarat. Poate la noi, in spitale, mai rar, pentru ca lucram pe un alt program. Sunt blocaje de 15 – 20 de minute”, ne-a precizat dr. Vladimir Corneliac, medic primar obstetrica-ginecologie, la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. „Probleme sunt mereu. Mai ales la sfârsitul lunii când trebuie ridicate retetele offline. Probleme sunt de când s-a implementat sistemul, nu de acum. Sistemul nu este functional de când a aparut”, a ararat si Luana Grigoras, presedinta Colegiului Farmacistilor Bacau.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. In ultimele luni am mers frecvent in policlinica. Dupa ce ca oameni foarte grav bolnavi sunt siliti sa astepte in picioare ore intregi la usile cabinetelor, din cauza unor mult prea dese “blocari” ale sistemului informatic nici nu au certitudinea ca vor putea fi consultati si vor pleca acasa cu reteta sau trimiterea necesara. Pana la gasirea unor solutii tehnice viabile, folosirea cardului de sanatate ar trebui sa fie suspendata. Cine a luat decizia introducerii lui ar trebui sa mearga la usile cabinetelor medicale si la farmacii, dar “ca simplu pacient”, nu ca domn/doamna doctor care intra inauntru fara nici o jena fata de ceilalti oameni de la rand. Nu vreau sa vorbesc acum despre proasta organizare, despre insuficienta cadrelor medicale pentru unele specializari, despre lipsa de intelegere si respect fata de pacienti. Cred totusi ca Maria Sa SISTEMUL INFORMATIC nu numai ca este “slujit” de insuficiente mijloace tehnice, dar are si diverse deficiente conceptuale (prea multe restrictii la validare, unele datorate normelor intocmite de teoreticieni, nu de practicieni). In plus,este folosit ca scuza chiar si cand ar fi alte solutii.

LĂSAȚI UN MESAJ