28 martie 2024
EconomieCarburanții, tot mai scumpi

Carburanții, tot mai scumpi

– un plin de rezervor, mai scump cu 28 de lei față de începutul anului

Carburanţii s-au scumpit puternic în ultima perioadă, aproape pe nesimțite, astfel încât fenomenul nu s-a resimțit brusc la buzunare. Și asta pentru că scumpirile au fost făcute în mai multe reprize, evident, după ce comercianții de carburanți mimau acele ieftiniri de câțiva bani la litru.

Cert este că scumpirea a fost ceva mai accelerată, în special, în ultima săptămână, când preţul mediu al benzinei şi motorinei din România a crescut cu 14/16 bani pe litru (benzină/motorină). Numai că, de exemplu, în luna aprilie, prețurile carburanților auto crescuseră deja cu 13 bani/17 bani pe litru (benzina cu 2,4%, iar motorina cu 3,1%). Totul se întâmplă ca efect al scumpirii petrolului, în această lună, depășindu-se pragul de 80 dolari pe baril.



Prin urmare, în stațiile OMV Petrom (compania cu cea mai dezvoltată rețea de benzinării din țară), litrul de benzină standard se vinde cu 5,61 lei, iar cel de motorină normală, 5,76 lei. În schimb, prețul carburanților speciali a depășit demult pragul psihologic de 6 lei/litru, respectiv motorina Extra și benzina Extra, de 99.

Sunt prețuri record față de începutul anului (la toți carburanții), pentru că, să nu uităm, în februarie, benzina standard ajunsese să coste sub 5 lei litrul. Pentru un plin de carburant, șoferii plătesc acum cu circa 28 lei mai mult decât în luna ianuarie. Mai mult, în ultimul an, combustibilii s-au scumpit cu aproape 24%, mai ales după majorarea accizelor, în toamna trecută, şi a aprecierii cotaţiilor petrolului.

De altfel, scumpirile de acum de la pompele de la noi sunt cam pe același trend înregistrat de prețurile carburanților pe întreg continentul. Chiar și așa, carburanţii de la noi sunt încă sub media europeană (nefiind, însă și cei mai ieftini din UE, ungurii, bulgarii și polonezii având încă cele mai bune prețuri).

Partea proastă este că aceste scumpiri se adaugă la restul creșterilor de prețuri și tarife, înregistrate de la începutul anului, la produse și servicii, ceea ce contribuie, din păcate, la creșterea și mai mult a inflației. Potrivit datelor oficiale, în martie, s-a înregistrat cea mai mare inflaţie din UE, de 4%, măsurată ca indice armonizat al preţurilor de consum (IAPC), în timp ce, la nivelul aceleiași luni, media inflaţiei IAPC din UE a fost de 1,5%.

Ca o consolare, reamintim că, încă din toamna trecută, se pregătește, un monitor al prețurilor carburanților, care ar urma să fie funcțional anul acesta. În baza acestuia, posesorii de autovehicule vor putea verifica online unde vor putea găsi benzina și motorina cu cel mai bun raport preț-calitate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri