A venit si momentul psihologic al scaderii pretului carburantilor la pompa sub pragul de 5 lei. Astfel, in weekendul abia incheiat, OMV Petrom (cea mai dezvoltata companie de profil de pe piata), a ieftnit cu 3 bani pe litru motorina si cu 5 bani pe litru benzina.

Mai exact, multe dintre statiile de benzina ale OMV Petrom comercializau litrul de motorina obisnuita cu 4,99 lei, apropiindu-se de acelasi nivel inregistrat la inceputul anului. Totodata, litrul de benzina de 95 a ajuns sa fie cumparat cu 5,06 lei (de exemplu, la statia Petrom de pe Milcov).

Masura este consecinta prabusirii pretului barilului de titei de pe pietele internationale, urmare a scaderii cererii globale si cresterii supraofertei. Mai exact, ieftinirea titeiului apare dupa raportul saptamânal al Energy Information Administration, care arata ca stocurile de petrol au crescut cu 2,6 milioane de barili, desi productia a scazut.

Ca o curiozitate, stocurile de petrol ramân în aceasta perioada la cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 80 de ani. Prin urmare, si preturile la petrol au scazut cu aproximativ 30% în ultimele saptamâni dupa ce pietele continua sa lupte cu surplusurile.

Ne putem astepta, asadar, ca nivelurile preturilor la pompa sa continue sa scada, astfel incât, dupa Petrom, si ceilalti jucatori de pe piata interna sa procedeze la fel.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ