Prefectura a gazduit, joi, o intâlnire cu liceenii si profesorii din municipiul Bacau, actiune care face parte din proiectul “Caravana Carierei”, derulat de Blocul National Sindical (BNS) si finantat prin POS DRU cu cinci milioane de euro.

La dezbateri au mai participat reprezentantii AJOFM, DJST, CCI si ai unor organizatii sindicale si patronale, sala devenind neincapatoare. Interesul bacauanilor l-a surprins pe Dumitru Costin, presedintele BNS.

Pâna acum, “Caravana Carierei” a avut 11.000 de beneficiari. Proiectul a plecat de la o realitate simpla: o rata a somajului de 25 la suta in România, cu 2,5 procente peste media UE, majoritatea somerilor fiind tineri.

PUBLICITATE

“In cadrul proiectului, am efectuat zeci de analize pe piata muncii si am identificat care sunt racilele, dar nu te poti limita la a constata”, a afirmat Costin. Proiectul a presupus formarea unei echipe pluridisciplinare – sociologi, psihologi, specialisti in drept si comunicare -, achizitionarea de echipament si deplasarea in toate judetele tarii pentru a afla care sunt nevoile tinerilor si a-i consilia.

Problemele identificate sunt ruptura dintre scoala si piata muncii, lipsa de comunicare dintre institutii, lipsa de pregatire practica a absolventilor, carora agentii economici le pretind sa aiba experienta, lipsa de informare privind oportunitatile de angajare etc. Constatând ca oricâte eforturi ar face nu poate rezolva aceste probleme, BNS a facut o lista cu partenerii care pot avea o contributie la insertia sociala.

Din propriile resurse, a creat o platforma care va permite elevilor sa obtina informatii intrând in retea, dând un telefon sau deplasându-se la unul dintre cele opt centre regionale. Ieri, Dumitru Costin a invitat institutiile prezente sa colaboreze si sa-i sprijine pe tineri: “Daca nu facem acest lucru acum, piata muncii din România nu va avea viitor.

Daca nu avem grija de tineri, sistemul de securitate sociala va fi pus serios sub semnul intrebarii. Orice loc de munca câstigat pentru un tânar inseamna mai multa stabilitate sociala pentru pensionari.”

“Am identificat o lista lunga de entitati care pot avea o contributie la insertia tinerilor. Vrem sa le aducem laolalta, sa le invatam sa lucreze impreuna si sa cream un sistem care sa fie simplu si usor de utilizat, o platforma care sa le ofere tinerilor informatii si sprijin” – declara Dumitru Costin, presedinte BNS.

“Caravana carierei” are drept obiectiv promovarea sustinuta a angajamentului de insertie pe piata muncii a viitorilor absolventi de liceu. Obiectivul secundar este promovarea parteneriatului intre organizatiile relevante pentru facilitarea tranzitiei de la scoala la viata activa.

Tinerii care vor dori sa puna intrebari, sa faca sesizari sau sa ceara sfaturi si sprijin vor putea accesa pe facebook sau twitter “caravanacarierei”. Ei vor obtine informatii privind ofertele de munca, programele de internship sau posibilitatile de a invata o meserie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Este foarte bine ca ne preocupa soarta tinerilor si implicit soarta tarii,dar ce se fac si cei mai putin tineri care sunt trimis in somaj dupa varsta de 50 ani .Acestia din urma au experienta suficienta dar nu-i angajeaza nimeni pe motivul ca sunt prea batrani s-au nu au studii superioare, desi ei stiu foarte bine una s-au mai multe meserii.

LĂSAȚI UN MESAJ