28 martie 2024
CulturăCapodopera lui Mahler

AVANCRONICA MUZICALĂ

Capodopera lui Mahler

La Sala Ateneu, în această seară se cântă o capodoperă, Simfonia a V-a de Gustav Mahler, lucrare compusă în anii 1901-1902, când George Enescu compunea Rapsodiile. Simfonia va fi interpretată de orchestra băcăuană, dirijată de Leonardo Quadrini, muzician eclectic, care a susţinut peste 2000 de concerte în calitate de dirijor, pianist, organist şi clavecinist.

Deşi este specializat pe repertoriul de operă, Quadrini s-a oprit la Simfonia în do diez minor a lui Mahler, cu acea emoţionantă parte a sa, Adagietto, muzică ce a devenit celebră atât prin temele preluate din liedurile Cântecele copiilor morţi şi ca fundal sonor al filmului Moarte la Veneţia, în regia lui Luchino Visconti.

De altminteri, Thomas Mann nota: „Gustav Mahler este omul care, după câte cred eu, întruchipează voinţa artistică cea mai serioasă şi mai sfântă a timpului nostru”. Când începea studiul pianului, Mahler a fost întrebat ce vrea să fie, când o să crească. El a răspuns, „martir”! Serios şi instransigent a rămas toată viaţa. A fost director al Operei din Viena, dirijor principal al Orchestrei filarmonice din Viena, dirijor şi director la Metropolitan Opera, în New York.



Din lieduri şi simfonii, adesea răzbate tragicul, o viziune quasi pesimistă. Fervent admirator al lui Dostoievski, Mahler îl cita adesea: „Cum pot fi eu fericit, când, undeva, pe lume, mai există cineva care suferă”?

La Colegiul Naţional de Artă “George Apostu” se desfăşoară în această săptămână ediţia a XX-a a Concursului Naţional “Primăvara Artelor”, unde sunt prezenţi concurenţi din întreaga ţară. Motiv de a rememora ediţiile anterioare – care au consacrat numele multor tineri interpreţi – când preşedinte de juriu era regretatul compozitor Liviu Dănceanu.

Ozana Kalmuski Zarea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri