25 aprilie 2024
ContrasensCapitalism vs Comunism. Face cineva media?

Capitalism vs Comunism. Face cineva media?

După zeci de ani în care românii au fost inoculați cu ideea că numai comunismul poate genera societatea perfectă, de prin ’90 încoace primim doze din ce în ce mai mari din altă utopie: capitalismul este chintesența perfecțiunii sociale. Media și politicienii ne servesc zilnic porția de idei cu care încearcă să ne convingă că numai capitalismul este o soluție viabilă; orice altă ideea trebuie aruncată la coșul de gunoi al istoriei. În ciuda problemelor pe care capitalismul românesc din ce în ce mai sălbatic le pune alocării resurselor în societate, toți se întrec să-i cânte virtuțile. Numai că și capitalismul românesc, ca și comunismul, e doar un vis frumos bazat pe utopia că piața poate regla singură mecanismele economice.

Că o ofertă mai mare de produse va avea ca efect o scădere a prețurilor și, de aici, posibilitatea ca beneficiarii acestor produse să poată economisi capital pe care îl vor investi ori în alte bunuri sau servicii contribuind la bunăstarea altor producători (care vor avea bani să achite salarii unor muncitori) ori în alte afaceri care vor genera noi profituri. În realitate, există atâtea interferențe în mecanismul pieței, încât, la nivel macroeconomic, teoria nu este valabilă decât rareori. Și asta pentru că există factorul uman de producție românească.

Care va urmări maximizarea profitului chiar prin menținerea prețurilor ridicate în ciuda scăderii costurilor de producție. Iar prețul nu va fi reglat de cantitatea de produse existente pe piață ci de «cât suportă» cumpărătorul autohton să plătească. Iar profitul capitalistului român nu va merge neapărat în re-producția de bunuri sau servicii, ci în autoturisme străine, concedii în stațiuni exotice, electrocasnice fabricate în afara țării etc. Cu alte cuvinte, de plus-valoarea realizată în România vor beneficia, în ultimă instanță, capitaliștii din afara țării. Ne aflăm în aceeași situație descrisă de Eminescu într-unul din articolele sale de la Timpul, în care calcula cât grâu trebuie să vândă un agricultor român că să-și cumpere un ceas franțuzesc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri