Româna pentru toți
Ioan Dănilă

10. Între formele noi de plural, câteva sunt greşite: *algoritmuri (corect: algoritmi; în DOOM1 erau admise două forme, dar nicidecum cea din DOOM-ul de pe internet: algoritme, respectiv algoritmi. Similar pentru arboreturi, plural inexistent în DOOM2: „arboret1 (parte a catargului, /la nave/) s. m./s. n., pl. arboreţi/arborete” şi „!arboret2 (teren cu arbori) s. n., pl. arborete”. (Semnul exclamării indică o modificare faţă de DOOM1.)

11. Genitiv-dativul substantivului corabie era, în DOOM1, corăbiei şi corabiei. În 2005 s-a convenit că este suficientă a doua formă, care nu are legătură cu pluralul „corăbii”, numai că DOOM-ul de pe internet a ales cealaltă variantă: *corăbiei.

12. În condiţiile concurenţei dintre prefixele des- şi de-, apariţia formei de infinitiv (a) *decotoşmăna şi a celei de indicativ prezent (el/ea; ei/ele) se /decotoşmănează în DOOM-ul sintetic produce un uriaş deserviciu, vorbitorul preluând fără rezerve pseudomodelul. Nici în DOOM1 şi nici în DOOM2 nu există verbul cu prefixul de-, ci cu des-. Problema se punea pentru trecerea de la o conjugare (a IV-a, terminată în -i: a descotoşmăni, recomandată de DOOM1) la alta (I, a descotoşmăna, promovată firesc de DOOM2).

PUBLICITATE

13. În categoria adjectivelor invariabile, greşelile sunt nu de corectitudine a formelor, ci de atestare. Deşi sunt anunţate ca termeni nou introduşi sau cu modificări faţă de 1982, mai multe adjective apar în ambele ediţii: bleu, gri, kaki, oranj, sadea, vernil, video, single, eficace, atroce, ferice, feroce, locvace, perspicace, precoce, propice, vivace. Alte patru adjective: rapace, sagace, tenace şi vorace, prezente şi în 1982, şi în 2005, nu sunt invariabile: la masculin plural se termină în -i, iar la feminin sg. şi pl., în -e. Motrice este considerat invariabil în DOOM1, dar DOOM2 îl recunoaşte ca adjectiv doar pentru feminin (sg. şi pl.). Interesante sunt unele noi adjective invariabile din DOOM2: anticorupţie, antimafia, antiradar ş.a.

14. „/…/ substantivul dată se articulează /…/” (corect: „dată” sau dată).

15. Unele variante literare libere sunt în ordine inversă faţă de DOOM2: căpşuni/căpşune, cireşi/cireşe, coperţi/coperte, corijent/corigent, fierăstrău/ferăstrău, perchiziţie/percheziţie, în loc de căpşune/căpşuni etc.

16. Dintre perechile de cuvinte ilustrând variantele libere, o situaţie aparte o prezintă substantivul piuneză/pioneză nu atât în ceea ce priveşte scrierea, cât pronunţarea, în ambele cazuri, în trei silabe: piu-ne-ză/pio-ne-ză.

17. O imagine frizând ridicolul este perechea „zbârli/zbârli” (la „Variante verbale libere”), în loc de „zbârli/zburli”.
18. Diferenţieri semantice: extensiune (în lingvistică, dar şi în logică), deosebit de extensie; ocluzie (intestinală), nu tehnică; prospecţie (cercetare economică), dar prospecţiune (cercetare geologică); frecţie (masaj), dar fricţiune (frecare; conflict).

19. Pentru a ilustra principiul minimului efort, apare de două ori forma secretă, iar ordinea perechilor este inversată: biciuie/biciuieşte, cheltuie/cheltuieşte, inventă/inventează (corect: biciuieşte/biciuie etc.).

Nu pot fi admise nici „mărunţişuri” precum lipsa virgulei (muchie pietrificare), a blancului sau a diacriticelor (tigăncii) ori inversări literale (zbucuimuri, în loc de zbuciumuri).
Greu de reprimat un năduf: autorii ne sunt datori cu opt ore de muncă pentru a revizui fiecare dintre exemplele date de ei. Avem însă mulţumirea că am eliminat capcanele întinse cititorilor grăbiţi (cu condiţia să parcurgă prezenta erată…).

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ