6 mai 2024
CulturăCânepa a ajuns exponat la Vivariu

Cânepa a ajuns exponat la Vivariu

Timp de un an, vedeta din holul Vivarului din Bacău va fi cânepa. Da, cânepa. Această plantă este una dintre cele mai vechi cultivate în țara noastră (peste 2000 de ani), fiind utilizată în principal pentru obținerea de fibre folosite la confecționarea de îmbrăcăminte. Fibrele sunt rezistente la tracțiune, torsiune, frecare, putrezire, sunt elastice și au o lungime mai mare decât fibrele de iută sau bumbac, care le fac utilizabile într-o serie de domenii: în industria textilă, în industria manufacturieră, în industria automobilelor. Semințele de cânepă conţin: 36% ulei și 28% proteine.

Ele pot fi utilizate pentru extragerea de ulei folosit direct în alimentaţie. Uleiul nerafinat se utilizează pentru obţinerea lacurilor, vopselelor, linoleumului, săpunului şi a pânzelor ceruite. Despre toate acestea și multe alte întrebuințări ale cânepii puteți afla doar vizionând expoziția de la Vivariu. Tot acolo veți putea auzi de la muzeograful Costel Burghelea ce anume l-a determinat să aducă cânepa într-o expoziție. Vă dau un indiciu: a cotrobăit prin podul unei case vechi și a dat peste un război prăfuit. De aici, mintea i-a zburat la țesut și așa a făcut legătura cu cânepa.

Prezent vineri la deschiderea expoziției, biologul Neculai Barabaș a spus despre cânepă că este o plantă umilită, căreia nu i se mai dă atenția cuvenită.



“Cânepa este o plantă lăsată de Dumnezeu pentru ajutorul omului. Din ea se fac haine, este folosită în medicină și este un foarte bun aliment. Cânepa a stat deasemenea la baza multor realizări ale omenirii”, declară Neculai Barabaș, biolog.

Expoziția găzduită de Vivariu este structurată pe mai multe nivele de cunoaștere, astfel încât, vizitatorii mici și mari să înțeleagă utilitatea cânepii.

“Cânepa este printre puținele culturi din care se folosește totul și tocmai de aceea ne-am gândit să o punem în valoare. Este un element care nu trebuie uitat și mă bucură faptul că în cercetarea românească există în continuare interes pentru ea”, declară Gabriela Gurău, managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii “Ion Borcea”.

Adesea se fac confuzii între cânepa românească și cannabis. Specialiștii spun că acel soi de cânepă pentru drog nu se cultivă în România. Specii cu acțiune narcotică se cultivă în India, Iran, Turcia, Siria, Nordul Africii, Orientul Apropiat și Mijlociu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri