28 martie 2024
ActualitateCandidatul Luchian, omul cu blocul de 200 euro/mp și muntele radioactiv de...

Candidatul Luchian, omul cu blocul de 200 euro/mp și muntele radioactiv de la Amurco

Presa centrală, respectiv Adevarul.ro și PRO TV, au dezvăluit în ultima jumătate de an, prin ample anchete jurnalistice, adevărata față a candidatului PNL la Primărie, senatorul Dragoș Luchian. Conform unui material postat pe portalul de știri Adevarul.ro, în perioada când a activat ca viceprimar al lui Romeo Stavarache, Luchian și-a construit un bloc în condiții cel puțin suspecte, la un preț mult subevaluat față de valoarea reală de piață (200 euro/mp construit).

De lucrare s-a ocupat firma Fabroma (Pașcani) care, în aceeași perioadă, renova Teatrul de Vară în urma unei licitații organizate la Primăria Bacău de… viceprimarul Dragoș Luchian. În schimbul „serviciilor” prestate la blocul lui Luchian, Fabroma a încasat – prin acte adiționale – 1,2 milioane lei în plus în contractul de renovare a Teatrului de Vară. „Adiționalele” au fost semnate și aprobate de același viceprimar Luchian.

bloc



„Dragoş Luchian a reuşit să construiască un bloc, cu peste 450 de mii de lei mai ieftin faţă de cât era trecut în proiect. Construcţia clădirii era estimată la 1,45 de milioane de lei, fără TVA  în proiectul semnat de Alexandru Geliman, dar potrivit procesului verbal de recepţie, clădirea a costat, doar 1 milion de lei. Muncitorii care lucrau la Teatrul de Vară din Bacău lucrau şi la firma viceprimarului, ordonator de credite pentru investiţia municipalităţii”, precizează Adevarul.ro.

În februarie 2012, pe finalul mandatului de viceprimar, Luchian a mai făcut o „nefăcută”. Conform unei investigații realizate de echipa PRO TV de la „România, te iubesc!”, Luchian s-ar fi aflat la originea preluării muntelui radioactiv de la Amurco, în patrimoniul municipiului Bacău, făcând jocurile controversatului om de afaceri Ioan Niculae și a grupului InterAgro. Viceprimarul a inițiat un proiect de hotărâre, ulterior aprobat de Consiliul Local, ce a condus la scutirea de obligațiile de mediu pentru Amurco/InterAgro, dacă proiectul de ecologizare a muntelui de fosfogips nu s-ar mai fi realizat cu fonduri europene.

halda

Astfel, în baza inițiativei lui Luchian, muntele radioactiv de la Amurco a fost pasat în curtea municipiului Bacău când, în realitate, obligația ecologizării acestuia revenea, conform contractului de privatizare a fostului CIC, grupului InterAgro și magnatului Niculae. Într-o declarație bâlbâită dată PRO TV, Luchian a recunoscut că inițiativa sa a fost „imorală, ilegală” și că proiectul ecologizării muntelui de fosfogips a eșuat complet, cu consecințe negative în privința sănătății băcăuanilor.

PUBLICAT LA COMANDA PSD, CUI 21160002

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri