Evaluarea Națională 2019 a început ieri cu examenul la Limba și literatura română, prima probă scrisă pe care o susțin absolvenții de gimnaziu care își doresc admiterea la liceu. În județul Bacău, s-au înscris la această probă 5.299 de candidați. Accesul în sălile de examen a fost permis până la ora 8.30, la ora 9.00 s-au distribuit subiectele, iar timpul destinat elaborării lucrării a fost de 120 de minute. Subiectele au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi, potrivit Ministerului Educaţiei, s-au construit în funcţie de trei cerinţe: formulare clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele de examen, nivel mediu de dificultate şi posibilitatea de a fi rezolvate în cele două ore de examen.

La fiecare dintre cele două subiecte, elevul a avut de lucrat cu un text dat. Ca și în ceilalți ani, fiecare subiect a avut, la rândul său, două cerințe mari: punctul A cu mai multe subpuncte care au presupus rezolvarea unor chestiuni legate de text și punctul B unde trebuia elaborată câte o compunere pe o temă dată.

Concret, anul acesta, la primul subiect, elevii au avut de analizat un text care aparține genului dramatic, de Horia Lovinescu, iar la subiectul II, de redactat o compunere în care să prezinte o întâmplare care a avut loc acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură.

De altfel, elevii de clasa a VIII-a și-au putut verifica cunoștințele și la simularea pentru Evaluarea Națională, care a avut loc în luna martie, așa că toți au fost deja obișnuiți cu atmosfera de examen.

462 de absenți

De la Inspectoratul Școlar Județean Bacău ni s-a transmis că din cei 5.299 de înscriși, au fost prezenți doar 4.837 de candidați. 462 dintre ei au absentat. Nu s-a înregistrat însă nicio eliminare pentru tentativă de fraudare a examenului.

Urmează Matematica

Următoarea probă de Evaluare Națională este la Matematică, miercuri, 20 iunie. Pentru 30 de elevi care au studiat la clasele de bilingv de la Școala Gimnazială „Dani Gergely” din Ghimeș Făget, examenul va continua și pe 21 iunie, cu proba la Limba și literatura maternă. Primele rezultate ale acestui examen vor fi făcute publice pe 25 iunie, până la ora 12.00, după care cei nemulțumiți de note pot depune contestații, în aceeași zi, între orele 14.00 – 20.00. În zilele de 26 – 28 iunie se vor soluționa contestațiile, iar pe 29 iunie vor fi afișate rezultatele finale.