A fost găsită conducta avariată. Când vom avea din nou apă?

    Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) a întrerupt apa în oraș! O avarie apărută pe conducta de aducțiune de la Valea Uzului, în comuna Mărgineni, a întrerupt furnizarea apei potabile din această sursă, începând cu ora 12.00.

    În jurul orei 18.00, echipele S.C. CRAB S.A. au identificat avaria la aducțiune, ce constă în deteriorarea unei porțiuni dintr-un tub de beton precomprimat cu diametrul de 80 de centimetri.

    Au fost începute lucrările de remediere, ce constau în înlocuirea tubului afectat, dar efortul este îngreunat de prezența mai multor rețele edilitare în zona de intervenție și de spațiul îngust în care trebuie să se lucreze.



    Au fost instalate rezervoare pentru apa menajeră

    Conform unei adrese CRAB, apa ar putea reveni la robinetele băcăuanilor cel mai devreme sâmbătă, 10 martie, începând cu ora 7.00.

    Această perioada este determinată atât de lucrările necesare remedierii avariei, cât și de reumplerea instalațiilor.

    Până atunci, apa va fi furnizată cu program, între 6.00-8.00 dimineața și 18.00-20.00 seara, dar în funcție de stocurile acumulate și consumul înregistrat.

    Primarul Necula: “Ce nu s-a făcut în ultimii 20-25 de ani în oraș, nu poate fi realizat peste noapte”

    Primarul Cosmin Necula spune că municipalitatea băcăuană a atras o finanțare de 26 de milioane de lei pentru realizarea rezervei de apă pentru ca Bacăul să se poată aproviziona din alte surse atunci când sunt avarii pe conducta de la Valea Uzului.

    “Contractul de finanțare a fost semnat în ianuarie 2018. Documentația de licitație este finalizată și transmisă la SEAP pentru licitația propriu-zisă. Sperăm că nu vor exista contestații și vom semna contractul de executare a lucrărilor cu un constructor serios, de bună credință”, spune primarul Necula.

    “Sunt proceduri legale pe care nu le puteam evita, din dorința de a vedea materializată – cât mai repede – Rezerva de apă. Complexitatea proiectului (stații de pompare, 9 km de conducte pe 4 fire, stații de demanganizare, rezervoare etc) a necesitat timp, responsabilitățile asumate fiind mari. Nu ne jucăm cu viețile băcăuanilor!

    Pe de altă parte, așa cum am mai spus-o, ce nu s-a făcut în ultimii 20-25 de ani în oraș, nu poate fi realizat peste noapte sau într-un an și jumătate. Vom trece împreună și de acest hop, cu convingerea că – asumând un proiect precum Rezerva de apă a Bacăului – administrația pe care o conduc merge pe calea cea bună, făcând ce trebuie pentru băcăuani”, a mai declarat primarul Cosmin Necula.

    Ce măsuri au fost luate de Comitetul pentru Situații de Urgență

    La nivelul municipiului a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul căruia s-au luat următoarele măsuri pentru populaţia din Bacău, pe perioada sistării furnizării apei potabile:

    – distribuirea de apă potabilă către populaţie în cele 11 puncte stabilite la nivelul municipiului:

    1. Biserica ”Fericitul Ieremia – str. Digul Bârnat nr. 4;
    2. Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău – str. Ștefan cel Mare nr. 17A;
    3. Poliția Locală a Municipiului Bacău – str. I. L. Caragiale, nr. 2;
    4. Biserica Ortodoxă ”Sf. Neculai” – str. B-dul Unirii, nr. 4;
    5. Teatrul Municipal Bacovia – str. Iernii, nr. 7;
    6. Primăria Municipiului Bacău – str. Mărășești nr. 6;
    7. Biserica Ortodoxă “Sf. Dumitru” – str. Narciselor nr. 2;
    8.Primăria Municipiului Bacău sediul Serviciului Public de Evidentă a Persoanelor – str. Henri Coandă nr. 2;
    9. Școala Gimnazială ”Octavian Voicu” – str. Bicaz, nr. 17;
    10. Colegiul Tehnic de Comunicații N. V. Karpen – str. Mioriței, nr. 76 bis;
    11. Centrul de Zi ”Clubul Pensionarilor” – str. Aleea Ghioceilor, nr. 2 A.;

    -distribuirea de apă potabile către unităţile de învăţământ;

    – stabilirea a 17 locaţii pentru distribuirea apei nepotabile către populaţie:
    1.str. Aeroportului intersecţie cu str. Republicii;
    2.Complex Aviatori;
    3.zona Narcisa- Potcoava;
    4. Piaţa Sud;
    5.str.Cornişa intersecţie cu str. Pictor Andreescu;
    6. Pasaj Muncitorul;
    7.str. Alexandru cel Bun;
    8.str. Mihai Viteazu (Biserica ortodoxă “Sfântul Nicolae”);
    9.str. Neagoe Vodă intersecţie cu str.Martir Horia;
    10.str. Ştefan cel Mare(zona hypermarket )
    11.str. Aprodu Purice (staţia de autobuz)
    12. str. Gării (Evrika)
    13. str. Electricienilor( locul de joacă pt copii)
    14. str. Republicii( Bartolo)
    15. str. 9 Mai, nr.78
    16.str. Mioriţei-statie de autobuz
    17.Piaţa Nord.

    -punerea la dispoziţia unităţilor de învăţământ, la cerere, de eurocontainere pentru constituirea de rezerve de apă nepotabilă;

    -evaluarea şi monitorizarea permanentă a situaţiei din unităţile de învăţământ şi informarea Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire la posibilitatea ca acesta să dispună suspendarea cursurilor în colegiile care deţin internate şi care nu vor beneficia de căldură, fiind racordate la sistemul centralizat;

    -asistarea şi distribuirea de apă potabilă şi nepotabilă la domiciliul băcăuanilor care nu se pot deplasa şi care figurează în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială Bacău.

    În municipiul Bacău sunt afectate de întreruperea furnizării agentului termic, ca urmare a sistării furnizării apei, aproximativ 1000 de apartamente, potrivit SC Thermoenergy Group SA. De asemenea, sunt afectate de întreruperea furnizării agentului termic următoarele unităţi de învăţământ: Creşa nr.19, Grădiniţa nr.35 Rază de Soare, Scoala “Mihai Drăgan”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul “Anghel Saligny”, Colegiul “Vasile Alecsandri”, Scoala nr.18, Colegiul Naţional de Artă “George Apostu”.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"