Oricine isi aduce aminte cu placere de vremea când, copil fiind ori proaspat angajat, mergea cu drag la cinematograf. Era, parca, altceva decât daca ai fi vazut filmul, bun sau prost, strain sau românesc, la televizorul alb-negru, cu pestele din sticla asezat pe mileul crosetat de gospodina casei.

Am in nari, inca, mirosul de motorina cu care erau spalate podele din lemn ale cinema-urilor. Imi aduc aminte si cum plecam in grup cu totii, cei din cartier, mai ales la filmele care rulau seara, caci la cele din timpul zilei era mai dificil sa-ti gasesti bilet daca n-aveai o pila, undeva, la consiliul popular sau direct la cinema.

Iar, când n-aveai cei minimum 2 lei ca sa stai in primul rând, de unde ai fi vazut chinuit filmul dorit, belind cu nadejde ochii la ecranul urias, te multumeai sa vezi, eventual, ultimele minute din film (din care mai mult insemna genericul sau making off-ul peliculei).

Filmele cele mai gustate de publicul de atunci erau, in general, comediile cu Piedone sau Terence Hill ori cele mai de actiune jucate de blondul Chuck Norris care palea crâncen cu piciorul. Acum, nimic din farmecul din trecut al salilor de cinema nu se mai poate regasi prin Bacaul nostru. Nici nu as putea pretinde asta, doar vorbim de evolutie, nu? Dar nici ca s-a mai preocupat careva ca sa le mentina, macar, daca sa le modernizeze n-ar fi fost in niciun chip.

Caci spatiile ofereau (ofera inca) dimensiuni generoase pentru amenajarea unui multiplex modern in care sa „ruleze” productiile 3D de acum. N-a fost vointa. Si nici putinta. La fel cum s-au aruncat la fier vechi sute de fabrici si uzine, iar zecile de angajati lasati pe drumuri, asa s-a intâmplat si cu glorioasele sali de cinema.

Au disparut cu tot cu peliculele de celuloid, acum apreciate doar de colectionari, si personajele celebre din ele. In „Orasul vazut de sus”, „Duminica, la ora 6”, nu mai „Rasuna valea” caci „Gloria nu cânta” când „Duios Anastasia trece(a)”, pazita de „Brigada Diverse”. Acum, nu mai este niciun comisar care sa acuze, „Ultimul cartus“ a fost tras…in decembrie ’89, când s-a instalat…democratia prost inteleasa.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ