Mondialul brazilian este Mondialul surprizelor: Costa Rica, Mexic, Grecia, posibil Statele Unite. Si al deziluziilor: Spania, Italia, Anglia, probabil Cristiano Ronaldo. Inainte de toate, insa, e Mondialul sud-americanilor: Brazilia, Argentina, Chile, Uruguay si Columbia.

In special Columbia, singura dintre echipele Americii de Sud cu trei victorii din tot atâtea jocuri. Marti seara, la ultima reprezentatie din grupe, columbienii s-au impus cu 4-1 in fata Japoniei. A fost, din nou, seara lui Cuadrado si a lui Jackson Martinez. La 3-1, insa, toate luminile rampei s-au aprins pentru Faryd Mondragon.

Portarul de rezerva. Omul record. Bunicul tuturor Mondialelor. Sa le luam pe rând. Asadar, in min. 84, selectionerul Jose Pekerman l-a inlocuit pe titularul dintre buturi, Ospina, cu Mondragon. In vârsta de 43 de ani pe care ii implinise cu trei zile mai devreme, Mondragon a devenit cel mai vârstnic jucator care a evoluat vreodata la un turneu final de Campionat Mondial, doborând stacheta inaltata de camerunezul Milla la 42 de ani, o luna si opt zile.

N-a fost singurul record doborât de Mondragon. Niciun al jucator nu a asteptat 16 ani (cât au trecut de la Coupe du Monde, când columbianul a fost invins de lobul lui Adi Ilie) pentru a participa din nou la un CM. Si niciun alt fotbalist nu a evoluat la doua editii de Campionat Mondial la 20 de ani distanta. Faryd Mondragon a facut-o; a jucat in ’94, in SUA si acum, in Brazilia.

Nu putem incheia fara sa ne amintim ca recordmenul Faryd Mondragon a jucat, cândva, si pe “Municipalul” bacauan. Era intr-o seara de august când detinatoarea Supercupei Europei, Galatasaray Istanbul, cu Mondragon in poarta si cu Mircea Lucescu pe banca ceda cu 2-1 in fata acelor de la FCM Bacau, intr-un amical de colectie. Golurile bacauanilor au fost inscrise de Badoi si Cursaru. Mondragon avea 30 de ani si nimeni nu se gândea ca, peste ani, el va deveni “bunicul” Mondialelor. Cum nimeni nu se gândea ca Bacaul va ramâne fara fotbal…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ