29 martie 2024
ActualitateCând cultura ”luminează” orizontul unor tendințe actuale

Când cultura ”luminează” orizontul unor tendințe actuale

Sărbătorirea la Onești a Zilei Culturii Naționale odată cu celebrarea aniversării a 169 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu s-a înscris și ca prilejul aprofundării unor (des) întâlnite lucruri actuale, despre care a scris ”la vremea sa” și ”Luceafărul” literaturii române. Astfel, moderatoarea simpozionului ”Voi sunteți urmașii Romei?”, prof. Adina Mitroiu a reamintit opinia lui Eminescu ”de aproape 2000 de ani ni se predică să ne iubim și noi continuăm ca să ne sfâșiem!” Ea a pus și o întrebare retorică pentru vremurile pe care le trăim (”știm mai bine acum să ne respectăm trecutul?”), în contextul în care ”în anul Centenarului Unirii de la 1918 «s-a mitraliat» pe cuvintele jertfă, reîntregire, trecut sfânt”.

În același plan, după ce a menționat că ”Eminescu este șansa noastră spre universalitate”, prof. Adina Mitroiu a revenit cu o întrebare:”la 169 ani de la nașterea sa, știm cine a fost cu adevărat această mare personalitate?” Multor aspecte legate de ”răspunsurile contemporane” la aceste neliniști a răspuns prof. dr. Emilia Boghiu (de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”), care a afirmat:”Interacțiunea noastră cu Eminescu este de la primele versuri învățate la grădiniță și continuă până problematizăm fiecare pas al formării ca om!

Eminescu a fost un patriot furibund. Ca poet este «ultimul romantic» dar ca om al scrisului el cultiva antiteze teribile, «tăia în carne vie». Eminescu a fost format de oamenii ce veneau din perioada revoluțiilor de la 1848. Lecția de patriotism lăsată de el ne este utilă acum. Eminescu făcea diferența între poporul român (pătimaș, omenos) și politicienii corupți, interesați de profituri! Acest mare scriitor român a elogiat țara și ne-a transmis ca mesaj că unele lucruri trebuie gândite «mai cu inimă». De România el spunea «e patria iubită a oricărui suflet românesc și noi o iubim așa cum este, cum a făcut-o Dumnezeu! »Ce ar fi azi să iubim țara înainte de a o critica, să o acceptăm așa cum este și poate înflorește miraculos! Ar fi un beneficiu deosebit!”



Prezent la acest colocviu și amintind că ”Eminescu a avut o educație din care au izvorât cinstea, patriotismul și dragostea de țară” dr. Adrian Boros a subliniat:”Să nu uităm că pe el «l-a costat» ceea ce a spus! Azi nu mai sunt oameni verticali ca el… sunt «oameni ce ar putea deranja» dar aceștia … «vorbesc la pereți!» Am ajuns să ne blazăm, să nu mai avem nici un spirit de a face ceva!” Menționăm că la acest simpozion organizat de Cenaclul literar – artistic ”George Călinescu” și Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” au mai luat cuvântul prof. Vasile Momanu, Ștefan Epure, ing. Dumitru Gheorghe Rudișteanu, subinginerul Corneliu Cristea și alții. Cu acest prilej Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” a felicitat Cenaclul ”George Călinescu din Onești ”pentru stăruința de a organiza evenimente culturale deosebite”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri