Voleiul românesc aruncă prosopul. Și anunță încheierea campionatelor interne. Cu mult înainte de vreme. Atât la feminin, cât și la masculin. Pandemia creată de noul Coronavirus a făcut ca Federația Română de Volei să înghețe mai întâi și apoi să pună punct Diviziei A1. La fete, campioană a fost desemnată Alba Blaj, lidera clasamentului în momentul în care s-a luat decizia. La băieți, titlul merge la Galați, în curtea Arcadei. FR Volei a dictat aceste verdicte săptămâna trecută, în ședința Consiliului Director.

La drept vorbind, decizia surprinde. Și ridică mai multe semne de întrebare. Chiar dacă forul condus de Gheorghe Vișan a invocat faptul că este greu de aproximat când ar putea fi pus în practică un calendar competițional alternativ, în condițiile în care acordul jucătoarelor străine cu cluburile la care sunt legitimate expiră la mijlocul lunii mai, dubiile persistă.

Numai că respectivele contracte puteau fi prelungite sine die în caz de forță majoră, așa cum se discută, inclusiv la nivel european, în lumea fotbalului. În plus, nu este deloc clar ce se va întâmpla cu întrecerea feminină din Cupa României. Ajunsă în faza semifinalelor, unde s-au calificat Alba Blaj, Dinamo București, Știința și CSM Târgoviște, Cupa avea prevăzut turneul final pe 2 și 3 mai. Pe data de 2, semifinalele, pe 3, finala.

Dacă în cazul campionatului, criteriul care a permis Blajului să fie desemnată, la masa verde, câștigătoare a titlului era poziția din clasament (lideră, cu opt puncte avans), cum va fi decisă laureata din Cupă, atât timp cât avem patru echipe aflate cu șanse egale? Și de ce nu s-ar amâna turneul final al Cupei României, cu atât mai mult cu cât vorbim doar de două zile și de trei meciuri? Dacă tot a lichidat rapid problema campionatelor, FR Volei are acum timp suficient să cugete asupra modului în care poate fi gestionat turneul final al Cupei. Am solicitat părerea antrenorului Științei, Florin Grapă, care consideră că o amânare a Cupei este posibilă:

„Noi am sistat antrenamentele, mai ales că și Sala Sporturilor a fost închisă, iar sănătatea este mai presus de toate. Luăm însă foarte serios în calcul disputarea Final Four-ul Cupei. Este foarte posibilă o amânare. Poate la jumătatea lui mai, poate mai tîrziu, rămâne de văzut”. Mingea e acum în terenul Federației.

4

Este locul pe care Știința Bacău încheie campionatul după decizia FR Volei de a pune punct Diviziei A1