Ministerul Afacerilor Interne a demarat campania de informare publică ALEGE SĂ FII CORECT!.

Prin intermediul campaniei, structurile Ministerului Afacerilor Interne transmit informaţii utile cu privire la drepturile de care beneficiați, cum puteți vota şi ce fapte în legătură cu votul sunt sancționate.

Astăzi, 25 noiembrie a.c., în cadrul campaniei „Alege să fii corect”, reprezentanți ai structurilor M.A.I. din județul Bacău au adresat recomandări informativ- preventive cetățenilor aflați în Piața Sud din municipiul Bacău.

Informații utile:

• Beneficiați de dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

• Puteţi vota la secția de votare la care sunteţi arondat sau, dacă vă aflaţi în altă localitate din județul de domiciliu, la orice secție de votare, pe o listă suplimentară.

• Puteţi vota cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.

Infracţiunile electorale sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX la art. 385 – 393:

• Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.

• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;

• Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;

• Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani;

Mai multe informaţii utile pot fi accesate pe pagini campaniei http://www.mai.gov.ro/index-campanie.html de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ