L-ați mai văzut pe Arafat să comunice date relevante despre mersul luptei cu epidemia de coronavirus? Nu, comunicarea a fost confiscată de liderii politici, care s-au ascuns până mai ieri în spatele lui Raed Arafat și, apoi, când au văzut că devine periculos de popular, l-au dat la o parte, nu înainte de a-l încălța cu un dosar penal.

Ministrul de Interne și, apoi, premierul au ieșit la televizor să spună baliverne, în fapt, să tragă spuza pe turta lor, să se laude cu măsurile „energice” luate, deși toate aceste măsuri s-au luat împotriva dorinței și voinței lor. Acum le par bune, pentru că li se pare că epidemia e sub control.

De fapt, sub control par să fie doar informațiile referitoare la numărul de cazuri. Aparent, numărul de noi îmbolnăviți scade, în realitate nu avem de unde să știm pentru că testele se fac destul de rar. Au avut prioritate parlamentari și consilieri politici. Medicii care au fost puși la izolare după ce niște nemernici au intrat în contact cu ei, mințind că n-au fost în străinătate și s-a dovedit că aveau virusul, sunt pe lista de așteptare.

Ideea e simplă: confruntați cu probleme ce țin de procentele electorale, actualii guvernanți încearcă să spună că păstrează lucrurile sub control și că au situația în mână pentru a capitaliza o eventuală răsplată la alegeri. Rămâne de văzut ce va fi în perioada următoare și cum va fi gestionată criza. Momentan, anticipatele par să se fi evaporat, însă, odată cu ele par să se evapore și alegerile locale programate pentru luna iunie. În Franța au avut loc, duminică, alegeri municipale. În plină epidemie de panică, francezii au absentat masiv de la urne, lucru care se poate întâmpla și în România.

Asta înseamnă că alegerile locale se mută în toamnă, aproape concomitent cu cele generale. O ipotetică criză sanitară care ar putea afecta grav țara s-ar putea transforma ușor într-un dezastru electoral pentru partidul de guvernământ. De aici și panica instalată atât la Palatul Victoria, cât și la Cotroceni. Sau pe unde se vor fi cantonat liderii politici, după ce au dat mâna cu coronavirusul.