6 mai 2024
ActualitateCampania TABASCO ,,Bullieve In Yourself”

Campania TABASCO ,,Bullieve In Yourself”

  Proiectul european TABASCO, aflat în curs de implementare în Şcoala Gimnazială ,,Mihai Drăgan” Bacău, îşi continuă derularea adăugând pas cu pas ingrediente valoroase demersului de prevenire a intimidării fizice şi on-line.

  Cercetări în ceea ce priveşte (cyber)bullying-ul sunt efectuate în întreaga lume de multă vreme, însă, în cazul de faţă, vă prezentăm un proiect de prevenire a bullying-ului coordonat de Universitatea Tilburg din Olanda. Pentru a da viață acestui proiect, instituţia olandeză împreună cu Fundația Reflexion din Oirschot au depus o cerere de finanțare europeană în cadrul programului Erasmus+. Proiectul, care a primit numele inspirat TABASCO –

“A Targeted Anti-Bully Approach in Schools by Campaigning and Organising (O abordare țintită împotriva agresiunii în școli prin campanie și organizare)” – dorește să evidenţieze curajul și voința adolescenţilor de a se opune în mod activ (cyber)bullying-ului.



  (Cyber)bullying-ul este o formă de agresiune intenționată, repetată între elevi și care implică o diferență de putere între agresor și victimă. Este adesea subtilă și ascunsă, afectând profund un număr substanțial de tineri. Deoarece agresiunea de orice fel aduce cu sine o problematică vastă, complexă, nu există o “soluție rapidă” pentru a o preveni sau a interveni suficient de repede. Este important însă să se înțeleagă problemele unice ale fiecărui individ și a fiecărui context în parte, în așa fel încât să se poată dezvolta și implementa soluţii pe termen lung.

  (Cyber)bullying-ul, un fenomen din ce în ce mai prezent în viețile noastre, a devenit o urgență în ceea ce priveşte eradicarea sa. Acest lucru şi l-au propus şi cei 7 parteneri din 6 ţări (Portugalia, România, Polonia, Bulgaria, Italia şi Olanda) care cooperează în cadrul acestui proiect de cercetare Erasmus+.

  În cele ce urmează, descriem elementele importante pentru intervenția privind lupta asiduă împotriva acestui flagel. Prin cele 4 produse (outputuri), TABASCO acționează împotriva (cyber)bullying-ului: O1-Cercetare (legislaţie, intervenţii, chestionare, interviuri), O2-Platforma interactivă, O3-Metodologie şi O4-Campanie. Informațiile rezultate din demersurile întreprinse vor oferi instrumente pentru o mai bună conștientizare și recunoaștere timpurie a violenței, în general. Acest lucru, la rândul său, este posibil să ducă la dezvoltarea de strategii de prevenire și intervenție în ceea ce privește chestiunea identificată ca fiind una semnificativă şi gravă a societății. (Cyber)bullying-ul, este o mare problemă pentru tineri, nu numai în școli, dar și în cluburi, pe stradă sau pe rețelele sociale. Nu numai persoana agresată este afectată, ci și tinerii care sunt martorii întâmplărilor, precum și părinții și prietenii acestora.

  Din fericire, există multe inițiative în toate ţările implicate în proiect care luptă împotriva violenţei: nu mai este atât de dificil să găsești informații sau să ceri ajutor. În zilele noastre, poți face acest lucru în multe moduri și cu multe organizaţii, atât on-line, cât și fizic. Ceea ce frapează însă la aproape toate inițiativele anti-bullying este faptul că mai toate sunt conduse și implementate de către adulți: psihologi, profesori, mentori, coordonatori anti-bullying, directori și așa mai departe. Aproape niciodată nu citim sau auzim despre acțiuni și organizații anti-bullying conduse de tineri, de elevi chiar. De parcă aceştia nu ar fi în stare să le realizeze singuri!

  În acest sens, pe lângă cercetare, proiectul nostru include o intervenţie care este concepută și implementată de către elevi, cu scopul de a contracara (cyber)bullying-ul. Am numit această intervenție Campania TABASCO ,,Bullieve In Yourself”.

,, Apropo, nu trebuie să fi fost tu însuți hărțuit pentru a acționa! Este îndeajuns că se poate întâmpla colegilor de clasă sau prietenilor. Vrem să evităm acest lucru în viitor!

Și tu vrei asta, nu-i așa?”

  Prin acţiunile din cadrul campaniei, realizate în colaborare cu diverse instituţii ori persoane, elevii şcolii noastre, împreună cu echipa de implementare: director prof. Alina Drăgoi, consilieri şcolari prof. Viorica Pricopoaia, prof. Oana Cazacu, consilier educativ, Daniela Săndulache, prof. Irina Moroi, prof. Claudia Balan, informatician Alexandru Burbulea, admin. financiar Loredana Șerban, personalul şcolii şi chiar părinţii au pornit lupta împotriva agresiunii. Activităţile propuse au fost diverse şi inedite, planificate a se desfăşura pe parcursul unei săptămâni, 14-18 noiembrie 2022, perioadă care a cuprins şi Ziua Toleranţei, sărbătorită pe 16 noiembrie a.c.. În acest sens, tinerii s-au lăsat provocaţi de activităţi precum:

,,Stand Up”- stand al prezentărilor powerpoint, al pliantului TABASCO, al prezentărilor de carte cu titluri sugestive anti-bullying, cu invitaţi, cu părinți, dnul Ciprian Găitan și dna Cătălina Bălăiță, cu ore legate de tematica anti-violență, activități ce au avut loc în cadrul Bibliotecii ,,Eugen Budău” a școlii, sub îndrumarea dnei bibliotecare Adriana Blaga și a dnei prof. Mihaela Andrei;

Atelier de confecţionat semne de carte ,,înSemn Toleranţă” în cadrul Bibliotecii ,,Eugen Budău” a școlii;

,,ExPrimAre” gânduri, emoţii privind lupta împotriva violenţei, sesiuni de ,,Brainstorming” citate, ziceri, desene, postere cu implicarea tuturor claselor V-VIII;

,,Bully Battle”- teatru prosocial – sceneta ,,Fata de la țară” (autoare prof. Cecilia Moldovan), pentru clasele a VII-a, prin care elevii au fost îndrumaţi să experimenteze şi să ,,guste” din pacea curativă a scenei de către actorul Matei Bogdan de la Teatrul Municipal Bacovia;

Fresca ,,TABASCO”- elevii claselor implicate au pictat ,,Brâul Toleranţei” împreună cu artiştii murali Diana Diaconu și Silviu Berdilă;

Balul ,,Toleranţa e Speranţa”, organizat de clasa a VII-a B, împreună cu dna dirigintă prof. Irina Moroi și părinți, cu sprijinul dir. adjuncți, dnele prof. Irina Vrânceanu și prof. Claudia Chiriac, activitate destinată tuturor elevii claselor V-VIII.

Flashmob TABASCO ,,You Are Amazing”- în curtea școlii, în paşi de dans cu antrenorul Marian Haidău şi cu managerul Academiei de dans ADAMAS din Bacău, dnul Romeo Tănasă, eveniment sprijinit și de catedra de educație fizică a școlii, responsabil dna prof. Alina Lăcătușu. Dansul sincron a fost evenimentul mult așteptat, exprimarea prin dans a luptei împotriva agresiunii fiind limbajul universal al tuturor tinerilor.

  Proiectul ,,TABASCO” a reușit în acest mod să încurajeze tinerii să inițieze și să conducă o mișcare anti-violență care să conștientizeze elevii asupra nocivității (cyber)bullying-ului și să lupte pentru toleranță și pace.

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri