Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău a deschis o anchetă în cazul semnăturilor adunate de USR Bacău pentru promovarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”.

Așa cum Deșteptarea a scris, la finele lunii octombrie, campania din județul Bacău declanșată de USR pentru a aduna cât mai multe semnături în sprijinul inițiativei a ridicat multe semne de întrebare.

Funcționarii municipalității băcăuane care au verificat dosarele au descoperit mii de nepotriviri ale datelor și au anulat 6.155 de semnături din cele 22.371 depuse de partid.

Printre problemele semnalate s-au remarcat erori ale datelor personale – nume greșite, adrese eronate, serii de acte de identitate greșite sau ale unor acte expirate – dar și cazuri în care persoana care a semnat nu exista în baza de date a Registrului Electoral, persoane care au semnat de mai multe ori sau chiar persoane care nu au semnat, dar care s-au trezit cu semnături pe liste. În fine, au existat o serie de cazuri în care persoane decedate au fost identificate că ar fi semnat inițiativa USR.

Dosar penal pentru fals în înscrisuri și uz de fals

La vremea respectivă, primarul Cosmin Necula, care își găsise numele pe listă, deși nu semnase, declara că sesizările angajaților de la Direcția de Evidență a Persoanelor făcea obligatorie sesizarea organelor de cercetare pentru a se lămuri situația.

Surse din cadrul Primăriei, dar și din cadrul Poliției Naționale au confirmat pentru Deșteptarea faptul că în acest caz s-a deschis un dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Polițiștii ar fi cerut municipalității copii după dosarele cu semnături depuse de USR și după documentele realizate de angajații primăriei, când au verificat listele cu semnături.

„Cred că trebuie aflat adevărul dincolo de perdeaua de minciuni și ipocrizie ale liderului local al USR”.
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău

„Am încredere în instituțiile statului”

„Eu nu am informații despre așa ceva. Instituțiile abilitate trebuie să cerceteze orice plângere sau sesizare și să aplice legea. Am încredere că instituțiile statutului își vor face bine treaba”, a declarat deputatul Lucian Stanciu-Viziteu, președintele județenei USR. (S.P.)

Ce spune Codul Penal

Art. 322: Falsul în înscrisuri sub semnătură privată
(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 323: Uzul de fals
Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.

Alte articole