Vremea nefavorabila din aceasta perioada i-a impiedicat pe fermieri sa execute lucrarile de arat si semanat. Astfel, din cauza ploilor cazute peste judet, se inregistreaza intârzieri semnificative la acest sector, tractoarele neputând pur si simplu sa intre in câmp. „In primavara acestui an, au fost programate araturi pe o suprafata de 125.000 de hectare si s-au realizat pe 105.000 de hectare, reprezentând circa 80 la suta din program. Probleme sunt, intr-adevar, la insamântarile de sezon, unde din cauza vremii ploioase, fata de 120.000 de hectare cât s-a estimat, au fost infiintate culturi pe doar 30.000 de hectare, insemnând circa 30 la suta”, a precizat Cristinel Nita, directorul Directiei Agricole Bacau.

Situatia oarecum disperata a agricultorilor i-a determinat pe acestia sa profite de orice fereastra ivita, fiind nevoiti sa lucreze inclusiv in a doua zi de Paste, când soarele a stralucit mai mult pe cerul judetului, facând posibila interventia mecanizatorilor. Chiar si asa, probleme mari par a fi mai ales la producatorii care si-au programat infiintarea de culturi de floarea soarelui, ovaz, sfecla si cartofi. „Sunt probleme mai ales pe zonele de ses, unde apa a ramas in sol ca intr-un burete si nu poti intra cu utilajele sa lucrezi. Am reusit sa insamântez cam 250 de hectare din totalul programat de 650 de hectare. Daca da Dumnezeu, poate reusim sa finalizam insamântarile pâna la 1 mai, când se incheie perioada optima de lucru. In orice caz, din experienta personala, va spun ca 1 zi intârziere in primavara inseamna 2 zile in toamna, la coacere si recoltare. Problema e ca azi dimineata au fost minus 2 grade in termometre, iar dupa ora 9.00, a si nins in zona noastra”, a declarat Viorel Ilas, fermier cu activitati agricole pe raza comunei Beresti-Tazlau si a altor 6 invecinate.

Tot din cazua ploii, si fertilizarile faziale la culturile de toamna s-au efectuat pe suprafete mai mici sau sensibil egale cu cele de anul trecut. „Ce sa facem, e greu, tare, o sa stam ca inainte de ’89 cu tractoarele la marginea câmpului si, când se face vremea buna, intram in viteza la lucru”, spun fermierii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ