24 aprilie 2024
ActualitateCaminul de batrani a fost modernizat

Caminul de batrani a fost modernizat

Centrul social de ingrijire pentru persoane varstnice din Bacau, cunoscut drept Caminul de batrani, a capatat o noua fata. Municipalitatea bacauana a finalizat proiectul “Reabilitarea si dotarea cu echipamente a centrului social de ingrijire pentru persoane varstnice”, cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Operational Regional.

Proiectul are o valoare totala de 4,5 lei, asitenta financiara nerambursabila fiind de 3,5 lei. Programul Operational Regional este implementat la nivel national de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitate de Autoritate de management, iar la nivel regional de catre ADR Nord – Est, organism intermediar al programului ce monitorizeaza implementarea acestui proiect.

camin batrani1



Odata cu modernizarea vechii cladiri s-a urmarit cresterea spatiilor multifunctionale de calitate in favoarea persoanelor varstnice si a celor care asigura servicii acestora in cadrul Centrului de ingrijire si de a asigura in municipiul Bacau servicii sociale adecvate pentru persoanele varstnice, menite sa sprijine imbunatatirea calitatii vietii acestora.

“In fapt, s-a realizat termoizolarea corpului principal de cladire, sarpanta si cantina, s-au modernizat spatiile de locuit, s-a schimbat instalatia termica, cea sanitara si reteaua electrica, s-a montat tamplarie PVC, geamuri termopan, s-a inlocuit parchetul in camere, s-au igienizat toate incaperile si s-au modernizat spatiile comune de acces”, a declarat Victor Salomia, directorul Centrului social de ingrijire pentru persoane varstnice.

Reprezentantii Primariei Bacau impreuna cu membrii echipei de proiect au facut deja receptia tehnica a Centrului si au vorbit despre realizarile de acolo in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Centrul de Afaceri sI Expozitii Bacau. “Cred ca prin aceasta noua investitie am reusit sa schimbam calitatea vietii beneficiarilor serviciilor sociale.

In plus, am reusit sa crestem capacitatea de cazare, astfel ca numarul locurilor a crescut de la 190 de persoane varstnice, la 210. Chiar daca nu putem vorbi despre o crestere semnificativa a numarului de locuri, putem raspunde acum numarului de cereri inregistrate in ultima perioada. De la demararea lucrarilor si pana in prezent, alte 30 de persoane si-au manifestat intentia de a se caza in camin.

Diferenta de locuri a fost realizata in urma compartimentarii unor spatii care aveau alte destinatii. Acestea au fost eliberate si igienizate, iar potentialii beneficari au acces la servicii sociale in baza incheierii unui contract. Persoanele varstnice care se cazeaza in acest centru, contribuie cu o anumita suma de bani necesara intretinerii lor, iar diferenta este suportata de la buget”, a declarat Leonard Padureanu, adminitratorul public al municipiului Bacau.

Oficialii spun ca pe timp de iarna, datorita lucrarilor de modernizare, cheltuielile la utilitati pot fi mai mici cu 30 la suta fata de anii anteriori.

Pensionarii singuri au prioritate la cazare

Bacauanii care au peste 65 de ani si care intrunesc conditiile de asistat social, au prioritate la cazare in Centrul social de ingrijire pentru persoane varstnice. “Lipsa de cereri nu am dus niciodata, iar dovada stau cele 30 de solicitari facute pe adresa noastra.

Pe perioada reabilitarii cladirii nu am putut onora nicio cerere, acestea fiind sistate pana la finalizarea lucrarilor de reparatii. O persoana care va fi cazata aici trebuie sa plateasca 60 la suta din veniturile personale, diferenta fiind acoperita dupa caz, de catre apartinatori.

Cert este ca o persoana independenta trebuie sa achite lunar suma de 700 de lei, iar o persoana imobilizata la pat plateste 800 de lei pentru serviciile sociale prestate in camin. Odata cu finalizarea lucrarilor de modernizare, credem ca putem oferi conditii care sa egaleze oferta caminelor private”, declara Victor Salomia.

Fiecare camera este dotata cu doua paturi, baie proprie si televizor, iar pensionarii au posibilitatea sa-si amenajeze micutele garsoniere. Pe Elena Coman, asistata la Caminul de batrani, am gasit-o in camera. Surprinsa de vizita directorului si ziaristilor, femeia era vadit emotionata.

“Am trei ani de cand am venit aici. Sunt o femeie singura, cu un handicap la picior si cu familia plecata departe. In lipsa unui sprijin real si constant m-am decis sa ma retrag la camin, sa pot beneficia de servicii sociale si sa am cu cine schimba o vorba”, spune pensionara.

Oamenii spun ca sunt multumiti de noile conditii create si declara ca este mare lucru ca se mai gandeste cineva si la ei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri