Industria alimentara acuza concurenta neloiala, denigrarea produselor proprii si accesul greu la rafturile marilor magazine

Camera de Comert si Industrie (CCI) Bacau a intocmit, in urma recentei adunari generale a membrilor sai, un sinoptic al principalelor probleme cu care se confrunta firmele din judet, un veritabil „cancer” al mediului de afaceri local.

Toate elementele tabloului au rezultat în urma consultarii firmelor, a întâlnirilor directe, a corespondentei, sondajelor, si chestionarelor, dar si din studii si analize realizate de firme de specialitate, camere de comert, patronate si institutii bancare sau din date statistice privind economia.

„Materialul – spune presedintele CCI Bacau, Doru Simovici – se adreseaza factorilor de decizie politica si administrativa care pot contribui la solutionarea problemelor semnalate: autoritati / institutii publice locale, judetene, regionale si nationale, parlamentari, Guvern si agentii guvernamentale, pentru ca deciziile acestora sa fie in concordanta cu nevoile agentilor economici, sa usureze derularea activitatii acestora si sa creeze conditiile necesare initierii, dezvoltarii si internationalizarii afacerilor”. O sinteza a materialului elaborat de comunitatea de afaceri din judetul Bacau, intitulat „Conditiile necesare dezvoltarii afacerilor” a fost transmis factorilor de decizie administrativa si politica de la nivel judetean, regional si national.

PUBLICITATE

Primul capitol al sinopticului „Problemele firmelor” vizeaza lipsa de predictibilitate a afacerilor, prin instabilitatea cadrului legislativ si de reglementare, lipsa de receptivitate a autoritatilor naaionale, judetene si locale la problemele si nevoile comunitatii de afaceri, incoerenta in elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare economica generala, a strategiilor sectoriale la nivel national, regional, judetean si local si lipsa conditiilor de finantare a afacerilor.

Pe acelasi tablou mai gasim insuficienta valorificare a resurselor naturale si a pozitiei geografice a judetului, lipsa infrastructurii necesare dezvoltarii afacerilor, dar si fiscalitatea ridicata si birocratia excesiva. Lor li se adauga calificarea insuficienta a resursei umane si disolutia autoritatilor statului (nivel ridicat de coruptie in administratie, distorsionarea pietei libere, concurentiale etc.).

Sinopticul trece in revista si problemele specifice domeniilor de activitate (agricultura, industrie, constructii, comert, servicii si turism).

„Invitam firmele sa comunice Camerei de Comert si Industrie Bacau în permanenta problemele si dificultatile cu care se confrunta în activitatea curenta, urmând ca acestea sa intre în sfera de preocupari a Camerei, în vederea sustinerii lor spre solutionare de catre autoritatile competente.”
Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Felicitari dlui Simovici si celor de la Camera, pt. implicare!! Asteptam reactiile establishment-ului- cat mai repede! Oricum, factorii de decizie(locali si judeteni) nu-s pusi in fata unor date noi! Ci, in fata unor decizii si masuri, ce trebuie sa le ia pt dezvoltarea judetului! Sau raman la programele de calificare, a tinerilor, ca frizeri(vad ca asta e motiv de lauda pt dnul Brasoveanu)!!

  2. “Lor li se adauga calificarea insuficienta a resursei umane si disolutia autoritatilor statului (nivel ridicat de coruptie in administratie, distorsionarea pietei libere, concurentiale etc.).”
    Asta este prima problema in Bacau!!! Cand ai primari , consilieri si oameni de afaceri in puscarie pentru mita si evaziune fiscala la nivelul pe care il inregistram noi in municipiu e o cangrena cancerigena!Adicatelea trebuie amputata ca sa mai supravietuim… Forta de munca specializata, de buna calitate, exista dar trebuie adusa acasa si asta se poate face cu programe guvernamentale si locale:facilitati la relocare, facilitati fiscale salariale si de infiintare firme, diminuarea birocratiei locale si plati facute fara cozi (da, exista plati electronice dar merg prost sau nu prea…).
    Bacaul a avut 225 mii locuitori la Lovilutie, acum are 130 de mii si o parte din vina o are si Camera de Comert …

LĂSAȚI UN MESAJ