20 aprilie 2024
EconomieCamera de Comert Bacau sare in sprijinul mobilarilor

Camera de Comert Bacau sare in sprijinul mobilarilor

In ultimii ani, producatorii autohtoni de mobila isi procura tot mai greu materia prima necesara fluxurilor de productie. Dificultatile in aprovizionare sunt generate, in principal, de marile firme straine din domeniul exploatarii lemnului prezente in România. Astfel, in vreme ce tarile vecine se gândesc sa restrictioneze exporturile de materii prime (dupa ce au interzis exportul de busteni), o mare parte din materia prima lemnoasa autohtona achizitionata de marile concerne industriale straine este prelucrata primar si ajunge sub forma de cherestea în Japonia, Egipt, China, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita.

Din pacate, mecanismul s-a dezvoltat periculos, in ultimii ani, evident, in dauna producatorilor autohtoni de mobila si alte produse finite. In acest context, Camera de Comert si Industrie Bacau, in colaborare cu Asociatia Producatorilor de Mobila din România, se implica activ in identificarea necesarului de masa lemnoasa a producatorilor de mobila din judet.

„Invitam firmele bacauane din domeniu sa completeze anexele 1 si 2, disponibile pe www.ccibc.ro , la sectiunea Consultarea Firmelor. Datele preluate de la toti producatorii de mobila interesati in achizitionarea masei lemnoase fasonate pentru anul 2016 vor fi comunicate Ministerului Mediului Apelor si Padurilor (MMAP). In prezent, nu exista nicio institutie publica a statului care sa furnizeze date privind necesarul de masa lemnoasa a producatorilor de mobila din tara”, au precizat reprezentantii Camerei de Comert Bacau.



Asociatia Producatorilor de Mobila din România si Camerele de Comert si Industrie din tara au constituit un Grup de lucru pentru definitivarea «Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica a statului», normativ care sa protejeze industria autohtona a mobilei. Grupul are ca scop elaborarea actelor normative subsecvente noului Cod Silvic, aprobat prin Legea nr. 133/2015 potrivit careia, producatorii din industria mobilei au prioritate in aprovizionarea cu masa lemnoasa fasonata din fondul forestier proprietate publica a statului.

In acest sens, Asociatia Producatorilor de Mobila din România a solicitat ministerului de resort ca Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica a statului sa cuprinda un capitol distinct privind „asigurarea masei lemnoase sub forma de lemn fasonat pentru producatorii din industria mobilei”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri