20 aprilie 2024
ActualitateCamera Agricola o ia de la zero

Camera Agricola o ia de la zero

Fara sa tina cont de solicitarea asociatiilor de producatori de a fi consultati, Guvernul a aprobat ordonanta de modificare a Legilor 122 si 283 care vizeaza Camerele Agricole. Marea  surpriza e ca actul normativ nu mai seamana cu OUG propusa in martie: “Au facut varza legea! Ordonanta 58 nu aduce nimic bun pentru fermieri. Taie din atributii si nu aloca bani pentru alegeri”, afirma Daniel Ciobanu, presedintele AJPA Bacau, adaugând ca aceste camere nu vor fi ale fermierilor, ci ale statului. Guvernul a aprobat actul normativ de infiintare a Camerelor Agricole Judetene (CAJ) fortat de Comisia Europeana, sustin fermierii. “Camera Agricola, care trebuie sa reprezinte interesele fermierilor, nu va putea fi un partener de dialog al Minsiterului Agriculturii din moment ce au taiat atributiile, lasându-i doar rolul de a acorda consultanta, afirma presedintele AJPA. Vom fi parteneri de dialog «in domeniile de competenta», adica numai pe consultanta!” Din OUG 58 nu rezulta cum va putea CAJ sa atraga fonduri, de unde va acoperi cheltuielile cu salariile, nici daca va prelua personalul actualelor Camere, ceea ce veche lege prevedea expres.

O camera pentru “smecheri”!

O alta noutate e faptul ca in CAJ nu vor intra “fermierii activi”, ci toti cei care sunt “fermieri, persoane fizice sau juridice care desfasoara activitati in agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura, indiferent de domeniul de activitate”, adica un fel de “fermieri inruditi cu agricultura”. Camerele Agricole se vor inregistra la Tribunal, dovedind ca au sediu si patrimoniu. Intrebarea e de unde vor lua patrimoniu sau de unde vor lua buget. Fiind organizatie de utilitate publica, “Camera” ar trebui sa primeasca sprijin de la stat, dar in lege, ca surse, sunt mentionate cotizatiile si veniturile proprii, obtinute din cursuri, consultanta etc. Si apropo de rolul de partener de dialog: vechea lege prevedea ca “este obligatorie consultarea camerelor agricole judetene si a Camerei Agricole Nationale de catre toate autoritatile administratiei publice locale si centrale, inaintea luarii deciziilor cu privire la programele de dezvoltare locala, la implementarea unor industrii ce ar putea afecta exploatatiile agricole si spatiul rural, precum si pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol.” Aceasta precizare a disparut.



“Nu va fi o structura care sa apere interese fermierilor. Comisia Europeana si Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura, vad in Camerele Agricole un partener de dialog si un garant al continuarii politicii comune, dar acest deziderat nu va fi atins.”

Daniel Ciobanu, presedintele AJPA Bacau

 

In Franta, Camera de Agricultura este partener al guvernului si al autoritatior europene si locale. Reprezentantul “Camerei” e consultat cu privire la pozitia sa in toate deciziile majore referitoare la mediul agricol si rural si functioneaza in cadrul comisiilor privind organizarea economica, planificarea, cercetarea, gestionarea terenurilor, turismul, locuintele rurale, sanatate si afaceri sociale.

In România, CAJ vor oferi asistenta tehnica si consiliere agricultorilor in vederea absorbtiei fondurilor europene; vor organiza activitati de popularizare si asistenta tehnica prin infiintarea de loturi demonstrative, târguri, festivaluri etc.; vor asigura formarea profesionala in domeniul agricol; vor colabora cu institutiile de invatamânt si cercetare in scopul realizarii transferului tehnologic; vor disemina informatia prin emisiuni radio-TV, editarea si distribuirea de reviste, pliante etc.

Primele alegeri sunt coordonate de Prefectura

Alegerile vor fi organizate de Comitetul Judetean de Initiativa (CJI), format prin ordin al prefectului din maximum 11 membri: un reprezentant desemnat de Ministerul Agriculturii, un reprezentant al CJ Bacau, unul al Prefecturii, un reprezentant al Asociatiei Comunelor din România si sapte reprezentanti propusi de asociatiile agricole.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri