. 3.000 lei amendă pentru zgomotul din apartamente. Proiectul datează din 2018,însă legea a fost promulgată de preşedinte la sfârşitul anului trecut

Cei care îşi deranjează vecinii prin organizarea de petreceri şi tulbură liniştea în apropierea locuinţelor vor primi amenzi mai mari. Iar repetarea actelor de deranjare a liniştii locatarilor, prin zgomote, larmă, muzică sau petreceri, va fi sancţionată inclusiv cu muncă în folosul comunităţii. Legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis.

Au crescut amenzile şi pentru cei cei care nu respectă orele de linişte. În prezent, legislaţia prevede amendă de la 200 lei la 1.000 lei tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, precum şi amendă de la 500 lei la 1.500 lei pentru tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00, respectiv pentru organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală sau tehnică la intensitate mare.

Sunt tot mai dese cazurile când, diferiţi locatari intervin şi procedează la modificări majore în locuinţe, astfel că zile întregi maşinile de găurit, ciocanele şi pikamerele fac zgomote infernale, de nesuportat.
Proiectul votat de Parlament stabileşte creşterea cunatumului acestor amenzi, respectiv de 2.000 la 3.000 lei, iar dacă organul constatator revine în termen de 24 de ore şi constată că contravenientul a persistă în a-şi deranja vecinii, va putea da o amendă între 3.000 şi 6.000 de lei. Ar putea exista, cred, şi excepţii, care pot fi justificate cu acordul locatarilor şi al asociaţiilor de proprietari.

În al doilea rând, deşi amenda va fi în continuare instrumentul principal de restabilire a ordinii publice, autorii consideră că „este necesar să existe un mecanism care să descurajeze repetarea unor astfel de fapte antisociale” şi de aceea s-a stabilit ca în cazul deranjării repetate a liniştii publice să poată fi aplicată şi sancţiunea de muncă în folosul comunităţii între 100 şi 150 de ore.