Elena Bulai, Violeta Ursinschi, Adriana Ambrosie şi Mihaela Chiribău, „călătoare” cu Arca lui Noe, la sala Ateneu
Elena Bulai, Violeta Ursinschi, Adriana Ambrosie şi Mihaela Chiribău, „călătoare” cu Arca lui Noe, la sala Ateneu

Duminică, de la ora 11.00, la Sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora” a avut loc lansarea volumului-jurnal „Călătorie pe „Arca lui Noe”, semnat de Adriana Ambrosie, profesor la Colegiul Naţional „Ferdinand I”, rezultat al călătoriilor întreprinse, împreună cu Ansamblul Cameral „Trio Syrinx”, prin lumea întreagă, din Japonia în Norvegia, din Franţa în Vietnam, China, Cambodgia, prin capitalele şi oraşele Europei.

Moderatorul întâmplării cultural – literar – muzicale a fost prof. dr. Mihaela Chiribău, iar despre carte au vorbit conf.univ.dr. Elena Bulai şi prof. Violeta Ursinschi.

„Adriana Ambrosie este un călător, nu un turist, cunoscătoare a patru limbi, a reuşit să intre, să cunoască din interior cultura, literatura, obiceiurile, tradiţiile din fiecare ţară vizitată. Nu i-au rămas străine muzica, arta diferitelor popoare, arta gastronomică, frumuseţea şi urâţenia lumii văzute, scrise cu talent, cu un discurs subtil, elegant, inteligent, şi cu ironie fină.

Se observă din fiecare pagină bucuria călătoriei, aviditatea intelectualului pentru informaţia care defineşte, relativizează şi reţine esenţialul, neocolind comentariul, întrebarea. Este o carte a cunoaşterii, nu neapărat iniţiatică, ci, mai degrabă a comunicării, scrisă cu multă ştiinţă, generozitate şi talent”, a spus prof. Elena Bulai. La rândul ei, prof. Violeta Ursinschi, a remarcat alte valenţe ale jurnalului, ale impresionantului volum:

„Te fascinează, te cucereşte limbajul, trăirile, spiritul de observaţie, avatarurile pregătirii fiecărei călătorii, bagajele, vămile, impresiile traduse cu căldură, cu afecţiunea specifică călătorului informat, chiar dacă era vorba de lumea asiatică sau de atmosfera specifică oraşelor Europei. Adriana Ambrosie nu numai că a scris această carte, ea ne-a dăruit-o, să călătorim împreună cu ea”, a încheiat prof. Violeta Ursinschi.

Autoarei, Adriana Ambrosie, emoţionată de cadrul pregătit de organizatori, de discursurile colegelor ei, a precizat că această carte a plecat de la însemnările de pe blog: „Eu nu am creat, ci am împărtăşit impresii, senzaţii, informaţii, sentimente trăite pe diferite meridiane ale lumii. A fost un privilegiu această călătorie, împreună cu soţul meu, cu membrii Ansamblului „Trio Syrinx”. Sper să vă fi făcut o bucurie.”

A urmat o călătorie muzicală, de data acesta, în Arcă au urcat flautistul Dorel Baicu, oboistul Dorin Gliga şi fagotistul Pavel Ionescu Ambrosie, cu un miniconcert, dăruit celei care a ştiut şi a reuşit să-i surprindă plăcut cu povestea din lumea pe care au văzut-o şi au încercat să o înţeleagă.PUBLICITATE