29 martie 2024
OpiniiEditorialCalare pe butoiul cu sampanie si caviar

Calare pe butoiul cu sampanie si caviar

La inceputul anilor ’90, când granitele s-au deschis sI hoardele de infractori români navaleau in Europa, multi erau cei uimiti de inventivitatea lor de a face monede din apa inghetata, cu care devalizau tonomatele de ciunga si suc la cutie de prin Germania. Era chiar motiv de mândrie nationala ca românilor le merge mintea, odata ce i-au dovedit pe nemti si masinariile lor. Mai prin ’95, evolutia infractiunilor s-a indreptat spre spargerea caselor de vacanta, de unde se furau de la cd-uri si chiloti folositi, la mizel si aparatura electronica. Au urmat alte si alte soiuri rudimentare de a face bani din piatra seaca. Metodele s-au tot cizelat, de s-a ajuns acum la dispozitive complicate de furat milioane de euro din bancomate, de stau bancherii lor si se crucesc, iar politistii vin in vizita de lucru la noi, sa faca schimburi de experienta cu ai nostri ca sa inteleaga cum se poate fura ziua in amiaza mare.

“The Sun” are dreptate sa scrie in editia sa de marti despre infractorii români care au speriat Vestul. Au ajuns ai nostri sa fure pâna si prestigiul de hoti pe care il aveau raufacatorii albanezi. “The Sun” este insa un tabloid care vinde povesti, fiindca si ei au o Bianca Dragusanu, o Monica Gabor, niste soti Prigoana si unii de teapa lui Becali. Ca si ale noastre, si tabloidele lor sunt cele mai vândute, iar din noianul de informatii trebuie luata doar o spoiala, atât cât de fapt inseamna realitatea. La fel merge treaba sI cu “The Sun”. Din tot articolul despre Bacau, prezentat ca un oras cu centrul pavat cu aur, fie si metaforic, sau drept capitala mondiala a hotilor din bancomate, trebuie luata o bucatica, aceea care face referire la niste cazuri reale ale unor hoti prinsi. S-a mai trezit in articol si un terchea-berchea de avocat sa spuna ca 75% din economia bacauana e ridicata pe bani furati din bancomatele britanice. Iar daca mai adaugi la tablou citatele despre dezvoltarea exploziva a orasului, despre restaurantele luxoase, vilele cu piscine pe acoperis, e lesne de inteles ce imagine isi face despre Bacau un englezoi suficient din nastere.

Evident, articolul are insa lacune importante: nu vorbeste despre situatia economica reala a Bacaului, una dintre cele mai sarace regiuni din Uniunea Europeana. Unul dintre indicatorii economici despre care The Sun inca nu a aflat este nivelul salariului mediu net, care a scazut in continuu de la inceputul crizei economice si plaseaza Bacaul pe ultimul loc in România. The Sun nu a aflat inca nici despre mersul productiei industriale bacauane, unde s-ar putea vorbi despre inchiderea rând pe rând a marilor fabrici si cresterea somajului. In acelasi context al imaginii opulente despre Bacau, transmisa din paginile sale spre cititorul britanic, The Sun omite sa vorbeasca despre majoritatea cetatenilor, care nu doar ca nu stau la sosea sau in cazile cu hidromasaj de pe acoperisuri si inghit in nestire sampanie si caviar, ci abia isi permit un kil de fasole verde din piata. Ori se dau de ceasul mortii sa faca rost de bani pentru plata facturii la curent electric sau gaze. The Sun omite sa spuna si faptul ca acei infractori bacauani, care intr-adevar exista, sunt putini, nu sunt reprezentativi pentru oras. Iar daca vor fi arestati nici economia locala nu s-ar prabusi, si nici comertul cu sampanie si caviar nu ar avea de suferit, fiindca si mâine vom mânca la fel de mult ca azi povesti dintr-astea, adica deloc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri