19 aprilie 2024
ActualitateCăi de acces sigure către Secția de Pediatrie

O investiție care a învins Opoziția

Căi de acces sigure către Secția de Pediatrie

Extinderea și modernizarea căii de acces spre Unitatea de Primiri Urgențe a Secției de Pediatrie din Bacău e o investiție în realizarea căreia Consiliul Județean (CJ) Bacău s-a confruntat cu multe obstacole. De ce trebuie executată această lucrare? Dintr-un un motiv simplu: în prezent, ca să ajungă la secția de urgențe pediatrice, acolo unde sunt aduși copiii aflați în stare gravă, ambulanțele traversează o zonă denivelată, neasfaltată, plină de hârtoape, iar când plouă, de noroi și bălți. Se vede cu ochiul liber, nu trebuie făcute studii.

Cu toate că necesitatea investiției era evidentă, liberalii s-au opus și la evaluarea loturilor private care traversau calea de acces, câștigate în instanță de proprietari, și la cumpărarea terenurilor, și la expropierea a 505 mp pe care deținătorul refuza să-i vândă Consiliului Județean. Hotărârea privind exproprierea nu a primit votul consilierilor PNL, care au afirmat că se opun „din principiu”, ca să demonstreze că, reprezentând Dreapta, apără proprietatea privată. Degeaba a insistat Sorin Brașoveanu, președintele CJ, explicând că „descongestionarea traficului și facilitarea accesului la Urgențe Pediatrice pot fi uneori decisive pentru salvarea vieții copiilor care ajung aici.” În final, proiectul a trecut și fără acordul PNL.

Cheltuielile au fost aprobate
Cum spuneam, zona pe care o străbat ambulanțele e plină de gropi și, în mare parte din zi, ocupată de mașini. Vestea bună e că lucrurile se vor schimba în curând: indicatorii tehnico-economici ai obiectivului „Extindere și modernizare cale de acces UPU – Pediatrie, Spitalul Județean de Urgență (SJU)” au fost aprobați. De data aceasta, grupul PNL nu a mai avut curajul să se împotrivească proiectului. Acesta presupune realizarea unui sistem rutier nou, cu trotuare, căi de circulație cu lățimea de 6 metri și 17 locuri de parcare, stâlpi și corpuri de iluminat, conducte de canalizare etc. Durata de execuție va fi de patru luni, iar valoarea totală, de 725.035 de lei. Scopul este crearea unui „acces optim” care să micșoreze timpul până la preluarea copiilor bolnavi, să crească siguranța traficului, să diminueze poluarea, să deblocheze căile de acces și să asigure o corelare a Urgențelor SJU și Pediatrie cu viitorul Spital Municipal.



Secția de Pediatrie a SJU Bacău a beneficiat de investiții importante în acest mandat. Prima a fost noua Unitate de Primiri Urgențe, inaugurată în 2017, care a costat 1,3 milioane de euro și respectă standardele UE. A urmat un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro care vizează executarea de reparații capitale la întreaga clădire și care se află în derulare. Consiliul Județean investește, de asemenea, în amenajarea Centrului de Reabilitare Neuromotorie pentru Copii, realizat în parteneriat cu Primăria Bacău, și care, se speră, va fi dotat cu echipamente și aparatură medicală de către Ministerul Sănătății.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri