in fotbalul de maidan.Sedinta de ieri a Consiliului Local a fost una tensionata, din cauza proiectelor de hotarare importante aflate pe ordinea de zi dar mai ales a unor prevederi din acestea, bazate, conform unor consilieri, pe interese politice si de grup ale conducerii actuale a Primariei.Dupa interpelarile consilierilor pe diverse teme, inceputul sedintei a fost unul pasnic. Consiliul a acordat titluri de cetateni de onoare comandorului (r) Alexandru Leonov si colonelului (r) Ghirau Nastase, reprezentanti ai asociatiilor veteranilor de razboi. Au urmat apoi proiecte de hotarari privind atribuirea unor terenuri catre Parohia aSf.Treime”, Biserica Militara si aSf.Ilie”.

Miliarde
cu destinatii obscure

Primul proiect care a suscitat dezbateri aprinse a fost cel referitor la aprobarea listei proiectelor care vor beneficia de finantari nerambursabile in baza Legii 350. In timp ce un proiect al Fundatiei de Sprijin Comunitar a fost respins, clubul sportiv Aerostar, care are o echipa de fotbal in a treia liga va primi de la bugetul local suma de 1.470.000 RON, pentru asustinerea inaltei performante”. Ca o curiozitate, echipe din acelasi esalon fotbalistic vor primi de la bugetul orasului sume mult mai mici: FC Willy va primi 270.000 de lei, iar Pambac, 30.000 de lei! Incredibil, pana si o echipa din a cincea liga valorica va fi sprijinita cu bani de la bugetul local: AS Mesagerul va primi cinci sute de milioane de lei vechi, ca sa promoveze din liga a V-a in liga a IV-a a fotbalului judetean. Absurditatea sumelor alocate a facut obiectul unor proteste vehemente ale consilierilor locali, dar si ale unor invitati. aCunosc prevederile Legii 350, avem proiecte cu care am castigat finantari PHARE si mi se pare de neinteles modul in care au procedat comisiile. Sunt foarte dezamagita, pentru ca am depus un proiect de voluntariat, dar a fost respins, pe motiv ca nu ar fi intrunit punctajul, iar contestatia a fost respinsa din alte motive. Este un proiect pentru tineret si nu mi se pare normal cum actioneaza Primaria. Se dau miliarde pentru proiecte pe sport, iar un proiect bine intocmit nu este acceptat”, a spus Gabriela Achihai, presedintele Fundatiei de Sprijin Comunitar. a15 miliarde e bugetul unui club de liga a doua. O echipa din liga V primeste 500 de milioane, iar Pambac, din liga III, 300 de milioane. Sunt echipe de prima divizie care primesc
3-4 miliarde subventie de la Primarie, iar la noi se dau 15 miliarde pentru Aerostar”, a spus si Aurel Damian.

Lucas: aSa va fie rusine!”

Si consilierul Laurian Lucas s-a adresat primarului (absent) si viceprimarilor: aVoi ce faceti? Luati bani de la bugetul local si ii dati in liga a cincea si a treia. Ce performante are Aerostar? Sa va fie rusine! Prostiti lumea!”. O explicatie ridicola a avut presedintele de sedinta, Ioan Butucaru (angajat al Aerostar SA!!!), care a precizat ca asociatia include si un club de radioamatori, ca si cum acolo s-ar duce 12-13 miliarde de lei! De altfel, consilierul Butucaru a votat pentru alocarea sumei, starnind banuieli de incompatibilitate din partea altor consilieri.
Al doilea proiect interesant a fost cel referitor la completarea obiectului de activitate stabilit printr-un contract intre Primarie si GEPEX SRL, in vederea realizarii obiectivului aParc de distractii”. Proiectul a primit 10 voturi apentru” si zece aimpotriva”, fiind respins. Votul a avut efecte cel putin ciudate: viceprimarii Scripat si Onica erau negri de suparare, iar Constantin Scripat se intreba cine a votat impotriva. Cei doi aratau – in mod inexplicabil – ca niste oameni care au pierdut foarte mult, iar in pauza de dupa vot consilierii au purtat discutii aprinse pe tema aGEPEX”. Celelalte proiecte propuse au fost votate, iar sedinta s-a incheiat cu incetarea mandatului de consilier pentru Costica Marcu, cel care a trecut de la PC la PNDC si si-a luat ieri ramas bun de la fostii colegi de Consiliu.

Scris de Codrin Pop