La inceputul lunii iulie, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara anunta ca va sustine primariile din intreaga tara cu bani pentru realizarea cadastrului general in extravilanul localitatilor. In cazul in care din alocarea de 30.000 de euro per localitate mai ramân bani, acestia se pot folosi pentru cadastrare in intravilan. O veste excelenta, in conditiile in care Ministerul Dezvoltarii isi propusese sa faca acest demers in urma cu trei ani, iar ulterior a abandonat proiectului.

Daca in alte judete, nu toate primariile au incheiate contracte cu oficiile de cadastru, in judetul Bacau in toate cele 93 de unitati administrativ-teritoriale vor incepe procedurile. Oficiul de Cadastru a incheiat contracte de finantare cu 85 de primarii, reprezentând o suprafata de 14.452 de hectare si un numar estimat de 30.831 imobile. „In municipiul Bacau, Moinesti si Slanic Moldova acest cadastru era deja inceput, iar pentru patru localitati, Nicolae Balcescu, Margineni, Letea Veche si Saucesti Autoritatea Nationala va face o licitatie separat si aici se va face cadastrul integral. Singura primarie care nu a semnat momentan este Palanca, dar si aici a fost o situatie punctuala care se va rezolva”, a declarat Ion Joita, director al Oficiului de Cadastru Bacau.

Primarul comunei Palanca, Adrian Palistan, sustine ca va semna contractul in perioada imediat urmatoare. „Am avut dificultati in a gasi un specialist care sa faca lucrarea, dar s-a rezolvat si vom semna contractul fara probleme. Sunt multumit ca se face lucrarea, dar statul trebuia sa dea banii mai repede, ca sa avem timp sa ii cheltuim si sa ne informam pentru ca sunt multe proceduri care trebuie urmate”, a spus edilul.

PUBLICITATE

Statul plateste pentru fiecare carte funciara suma de 60 de lei, inclusiv TVA. Oficiul de Cadastru va vira banii in conturile primariilor numai pentru imobilele care au fost receptionate si pentru care au fost deschise cartile funciare. Aceasta cadastrare nu implica nici un fel de cost pentru proprietari.
Pentru anul 2016, suma alocata realizarii lucrarilor de inregistrare sistematica in judetul Bacau este de 1,9 milioane de lei.

Programul se va derula pâna in anul 2023.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ