20 mai 2024
Eveniment"Busuiocul" a oferit lumina

“Busuiocul” a oferit lumina

Marti, in a treia zi de Paste, Ansamblul folcloric “Busuiocul” din Bacau, condus de directorul Petrica Vlase, a sustinut deja traditionalul sau spectacol de sarbatoare, sub denumirea “Veniti de luati lumina!”, in sala mare a Teatrului Bacovia.
Spectacolul, atractiv si ingenios deopotriva, a fost imaginat in doua parti: prima, deschisa cu “Tatal Nostru”, de preotul Vasile Busuioc, din Parohia Valea Budului, a reconstruit traditii bisericesti si populare ce evoca Floriile, Rastignirea si Invierea Mantuitorului; cea de a doua parte a fost dedicata cantecelor si jocurilor primaverii, specifice diferitelor zone etno-folclorice romanesti, interpretate sub bagheta maestrului Victor Coman.
Au luminat, de asemenea, fetele spectatorilor care au umplut sala Teatrului Bacovia, fetitele din grupul “Fluturasii de primavara”, ca si virtuozitatea foarte tanarului violonist Ionut Coman.
Intrarea libera a fost, cu certitudine, o buna initiativa, in special pentru parintii si bunicii pe care in viata totul i-a costat – uneori chiar si credinta – dar si pentru mai tinerii spectatori, care au avut posibilitatea de a vedea pe scena un buchet de traditii, obiceiuri, cantece si jocuri care dispar, dureros, din satele noastre.
De altfel, insusi directorul Petrica Vlase ne-a confirmat ca “Ansamblul Busuiocul” cuprinde in spectacole sarbatorile de peste an, iar cel dedicat Sarbatorilor Pascale are specifice “lucruri de arta, luate din traditiile si religia poporului roman…, pentru a le readuce tuturor aminte, tineri si batrani, ca Dumnezeu ne-a iertat pe toti”.
Liviu Catana

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri