7 mai 2024
Actualitate„Bullying, not in my school” la „Cuza”

„Bullying, not in my school” la „Cuza”

• un proiect european pentru conștientizarea de către elevi a fenomenului de hărțuire

Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Bacău este beneficiara unui proiect Erasmus+ care se va desfășura pe perioada a doi ani școlari (1.09.2019- 31.08.2021) și pentru care a primit o finanțare europeană de 26.980 de euro. „Bullying, not in my school” (ID 2019-1-PT01-KA229-060923-4) este un proiect de schimb interșcolar, finanțat de Comisia Europeană, în care România (Bacău) este parteneră alături de școli din Portugalia, Polonia, Grecia și Turcia.

Prin implementarea acestui proiect, se încearcă conștientizarea fenomenului de bullying (hărțuire), a cauzelor și consecințelor acestuia, prevenirea și reducerea bullyingului prin îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale elevilor.



Proiectul se adresează elevilor de 13-14 ani, ce aparțin unor medii sociale, culturale și economice diferite. La nivel european, grupul țintă este de 500 elevi. Dintre aceștia, 100 de elevi vor fi selectați să participe la activități de mobilitate, în timp ce restul de 400 vor beneficia de activități similare celor pregătite pentru schimburile de experiență. 32 de profesori din cele 5 țări partenere vor participa ca persoane însoțitoare, iar 16 profesori vor participa la reuniunea transnațională de proiect. De la Școala „Al. I. Cuza” Bacău vor fi implicați în aceste mobilități 15 elevi din clasele a VII-a și 10 cadre didactice. Proiectul presupune o reuniune transnațională de management și patru activități de învățare/predare/formare (LTTA), după următorul program: în luna
noiembrie 2019, Turcia – cu Studii comparative legate de bullying în școlile participante; martie 2020, Portugalia – Creșterea nivelului de conștientizare a bullyingului. Activități de învățare socio-emoționale; octombrie 2020, România (Bacău) – Îmbunătățirea relațiilor elev-profesor. Activități sportive; martie 2021, Polonia – Implicarea părinților în acțiunile anti-bullying. Activități în aer liber; mai 2021, Grecia – Stabilirea normelor și politicilor școlare. Activități art&craft anti-bullying.

Proiectul își propune să reducă incidența fenomenului de bullying cu cel puțin 50% în următorii 2 ani și cu 80% în anii ulteriori, să dezvolte un program anti-bullying ce va fi implementat în toate cele 5 școli participante în primul an de după finalizarea proiectului, să îmbunătățească relația elev-elev, elev-profesor, elev-familie, să creeze un set de materiale și activități anti-bullying și să dezvolte capacitatea elevilor, profesorilor și părinților de a face față unei situații de bullying.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri