Când credeam că mai rău nu se poate pentru PNL, condus deocamdată de un trubadur zâmbăreț, iată, vine surpriza: se întoarce Buldogul. Și nu singur, ci cu foștii PD-iști, care au stat, o bună bucată de vreme, departe de camerele de filmat.


PUBLICITATE

Le este tare dor de Putere. Câinele nu pleacă de la măcelărie, spun un vechi proverb asiatic, iar dacă pleacă, cu siguranță se va întoarce. Evoluția postdecembristă a PNL a fost destul de întortocheată.

Rupt în aripi și aripioare, refăcut, iarăși dezbinat de orgolii interne și „ajutor” venit din exterior, nu a reușit să devină „marele partid de dreapta” nici după fuziunea cu PD. Cei care au rămas credincioși principiilor PNL și nu au înghițit afilierea la popularii europeni au părăsit partidul, după cum și democrații îndrăgostiți de Băsescu și iritați de dispariția PD, a siglei și a tot ce însemna formațiunea asta (aflată, mereu, în luptă cu săgeata albastră pentru locul întâi) l-au urmat pe fostul președinte al României în PMP. Migrații vor fi și în viitor.

Ce se va întâmpla în viitor? Vasile Blaga e cunoscut drept un foarte bun organizator de campanii electorale, obișnuit să câștige, dar și ca un lider foarte autoritar, ceea ce nu place liberalilor.

Apoi, orice am spune, nimeni nu vede în Vasile Blaga un liberal, chiar dacă reușește să preia șefia PNL. Cei care iubesc liberalismul și nu agreează sintagma „Ciocul mic” vor trece alături de Tăriceanu, întârind Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) din România, membră a Alianței Liberalilor și Demoraților Europeni.

Astfel, vom avea un PNL poate mai mic, dar mai disciplinat și mai puternic, format din „populari” și o Alianță a liberalilor în ușoară creștere. Marele partid de dreapta va rămâne, încă multă vreme, un vis. Klaus Iohannis vrea neapărat să obțină un nou mandat în 2019, nu contează cine îl sprijină, așadar l-a ales pe Vasile Blaga (sau a fost ales de acesta), iar Blaga, împreună cu Flutur și alți democrați, vrea să obțină, în 2020, Guvernul.

Nu știm cum vor reacționa românii în fața acestei mișcări. Vom vedea!