„Viitorul tinerilor se clădește pe băncile școlii, spune prof. Oana-Maria Andrei, manager al Liceului Teoretic „Ion Borcea” Buhuși. Poate că responsabilitatea cea mai mare a dascălilor este aceea de a le călăuzi pașii, sprijinindu-i să-şi descopere potențialul”.
Recent, cinci elevi ai acestei instituții au devenit deja… studenți. Radu Sidorac, clasa a XII-a, la specializarea Matematică – Informatică, intensiv Informatică, a fost admis la Facultatea de Informatică din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în urma pretestării organizate de facultate.

Alte patru liceene au obținut premii la Concursul Concursului Național „Magda Petrovanu” organizat de Facultatea de Chimie a Universității ,,Al. I. Cuza” din Iași: Ștefania Văleanu (clasa a XII-a) și Patricia Bitire (clasa a IX-a), premiul al II-lea; Denisa Poiana și Lorena Blanaru (clasa a XII-a), mențiuni. Premiile obținute le oferă posibilitatea să urmeze, dacă doresc, cursurile Facultății de Chimie, cu bursă pe semestrul I și cazare gratuită în cămin în anul I. Așadar, deși sunt încă eleve la liceu, specializarea Științe ale Naturii, una dintre fiind chiar în clasa a IX-a, sunt potențial studente. Ștefania Văleanu beneficiază de acest statut încă de anul trecut, când a obținut tot premiul al II-lea. Ea este admisă şi la Facultatea de Inginerie Chimică a Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași, în calitate de câștigătoare a premiului al II-lea la Concursului Național „Cristofor Simionescu”.

„Ca profesor de chimie, pot spune că strădania mi-a fost răsplătită prin dragostea și pasiunea față de știință sădită în sufletele elevilor mei. Sămânța a încolțit şi rezultatele nu s-au lăsat așteptate. La ediția a XI-a a Concursului National «Magda Petrovanu» (2019) am participat cu patru eleve. Cu mândrie și nespusă bucurie, ne-am întors acasă cu același număr de premii. Gluma fetelor: «Premii100%!» Le doresc succes pe drumul greu și frumos al științei și, așa cum îmi place să spun, mă bucur că există «chimie» între noi.”
Prof. Mihaela Rugină

„Inteligent, ambițios, amabil, modest şi cu foarte mult bun-simț, Radu Sidorac este dedicat Informaticii, dorindu-și să urmeze o carieră în domeniu încă din clasa a IX-a. Dorință care nu l-a împiedicat să obțină premii şi la alte olimpiade (matematică, limba engleză) şi să aibă o activitate susținută și în cadrul Clubului de Teatru.”
Prof. Mihai Jigău