17 mai 2024
ActualitateBuhuși: Prima grădină urbană comunitară din județ

Buhuși: Prima grădină urbană comunitară din județ

Prima grădină comunitară urbană din județul Bacău e pe cale să fie creată de FSC în Satul Seniorilor Milly din Buhuși. De acest proiect insolit se vor bucura atât vârstnicii rezidenți în centru, cât și copiii și părinții din orașul Buhuși, în condițiile în care zonele de agrement din acest oraș sunt tot mai puține, arată Ionuț Chiriță, purtător de cuvânt. Inițiativa FSC va fi realizată prin Programul „Creștem Grădinescu”, coordonat de către Institutul de Cercetare în Permacultură din România și sponsorizat de Kaufland.

Un alt susținător financiar al proiectului este compania Dedeman. Timp de un an, 50 de copii incluși în programul After School susținut de FSC în Școala „Mihail Andrei”, care provin preponderant din familii rome și locuiesc în Colonia Bistriței, vor veni în grădină pentru a învăța, a se juca, a relaționa cu seniorii centrului și pentru a primi o masă sănătoasă.

Cei 50 de bătrâni care locuiesc în Centrul Milly și beneficiază de îngrijire, terapii ocupaționale și alte servicii, vor folosi grădina pentru a se relaxa, a desfășura activități agricole cu scop terapeutic și de întreținere fizică, dar și pentru a-și asigura legume proaspete în bucătăria centrului. Ei vor fi sprijiniți de 20 de voluntari, elevi ai Liceului Buhuși, care vin zilnic pentru a contribui la activitățile de întreținere a grădinii și relaționarea cu copiii și seniorii.



Lecții de agricultură eco

„În general, grădina este un spațiu atractiv pentru relaxare activă, are locuri de odihnă pe bănci sub umbrare, alei care să permită practicarea terapiei senzoriale – nisip, pietriș fin, iarbă etc. -, minilocuri de joacă și de învățare, leagăn, table de scris, băncuțe” arată Gabriela Achihăi, președinte FSC Bacău. În sera grădinii și în straturi vor fi cultivate legume care vor fi folosite de către familiile copiilor din Colonie și în bucătăria centrului, flori și plante ornamentale, proiectul având un rol practic, dar și un rol educativ.

După amenajare, Grădina Milly va găzdui periodic evenimente dedicate ecologiei, sănătății, grădinăritului și agriculturii urbane, sesiuni de gătit sănătos, Sărbătoarea Recoltei, precum și campanii în care oricine va putea participa ca voluntar la întreținerea grădinii, pregătirea răsadurilor sau conservarea legumelor și fructelor. În final, merită să amintim că angajații centrului și voluntarii au fost instruiţi de către specialiștii Institutului de Cercetare în Permacultură din România pentru implementarea proiectului, construcția serei și realizarea unor culturi sustenabile.

„Grădina Milly, care va avea în total 1050 mp, va deveni un model și va servi ca loc de învățare pentru viitoare proiecte similare. Va fi locul ideal care va servi ca refugiu creativ pentru copii, voluntari și seniori, locul care va genera atât alimente gustoase și necesare, cât și vindecare, bună dispoziție și prietenie intergenerațională”, declară Gabriela Achihăi, președinte FSC.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri