29 martie 2024
ReportajBuhuseanul Romanovschi a implinit o suta de ani

Buhuseanul Romanovschi a implinit o suta de ani

Buhuseanul Vasile Romanovschi are origini poloneze si radacini basarabene. Acum un an era sprinten, n-avea probleme cu sanatatea, avea o memorie grozava. Acum, a implinit suta de ani si doar un picior il supara un pic. In rest, e tot asa: aude foarte bine, ochii verzi sunt ageri, dinamismul ii curge inca prin vene. Asteapta topirea zapezii, ca sa vada daca va mai continua plimbarile cu bicicleta. Imbracat la patru ace, i-a asteptat in pragul casei pe primarul Ionel Turcea, viceprimarul Vasile Zaharia, pe Elena Mitrea, senator, care i-au adus flori, un premiu pecuniar si s-au intretinut mult timp cu el, la un pahar cu sampanie.

„Sunt din spita biblicilor care traiau sute de ani”

A fost maistru tesator („cel mai bun, inovator, cunosteam mersul masinariilor dupa auz, promovat de nemti, ca românii…”). Razboiul, „in comandamente, pentru ca am harul muzicii”. Casatorit o singura data? „Cum o singura data? Normal ca o singura data. Am avut nevasta frumoasa, harnica si cinstita”. Doi copii, trei nepoti, patru stranepoti. Cel mai mic stranepot are trei ani. Nu fumeaza, nu bea tarii, nu manânca decât foarte rar carne. Zice: „Putem trai bine, daca vrem….” Este pensionar din 1972. Concluzioneaza mereu: „In viata mea n-am facut nimanui rau. Nici femeilor, dupa care n-am alergat, pentru ca au venit ele la mine”. O sora a sa a trait 99 de ani. „Sunt din spita biblicilor care traiau sute de ani”, zice el, cu umor. Ii place sa stea la taclale. Camera de luat vederi, reportofonul il incânta: „Putem vorbi despre orice: istorie, muzica, tehnica, legi, razboaie, agricultura, femei, alegeri…” Nu si despre pensie: „Azi e sarbatoare, de ce sa ne suparam?” E fan Stefan cel Mare si Sfânt: „Stii ce-a zis Stefan cel Mare? Ba, daca tot e sa va supuneti cuiva, si nu aveti incotro, sa va supuneti turcilor, nu rusilor, ca astia va belesc…” Are pe birou „Combaterea bolilor si daunatorilor la vita de vie”. Abia asteapta sa se topeasca zapada, ca sa se apuce de ingrijit via, gradina, in general. Are un proiect care vizeaza automatizarea stropirii, irigarii. In trei, patru ani totul va fi dupa canoanele tehnicii noi. Zapada din acest an l-a cam pus pe gânduri. Pâna la iarna va incerca sa puna pe roate „o masina de curatat zapada prin curte, pentru ca, la suta de ani, lopata nu este mereu prietenoasa cu mine”. Acum, imbina lectura cu utilul: repara acordeoane. „Am cântat odata, la o nunta, trei zile si trei nopti la acordeon…”



Viata catre doua sute de ani

Fiul sau, care se pregateste sa implineasca saizeci de ani, spune: „Are foarte multe preocupari, foarte multe proiecte. Nu sta o clipa in loc”. Cum e viata când pornesti catre doua sute de ani?… Râde… „Pai cum sa fie? Frumoasa! Asa cum ti-am spus si când eram tânar, cu suta neimplinita. N-am vreme sa ma plictisesc. Daca stii sa traiesti, daca ai chef sa traiesti”… Copiii, nepotii si stranepotii sunt mândria sa. „E musai sa traiesc, pentru ca trebuie sa am grija de ei”. Dar nu spune in gluma vorbele astea. Isi lasa cu greu musafirii sa plece. Are inca de povestit. Comunisti, securisti, Carol al II-lea, Dej, Ceausescu, Iliescu… Se tine de musafiri pâna in poarta casei. Obtine promisiunea revederii. La anul si peste ani. „Si peste multi ani”, mai zice omul care a intrat sprinten in cel de-al doilea secol de viata.
Ion Fercu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri