25 aprilie 2024
ActualitateBuget local de austeritate pentru spitale

Buget local de austeritate pentru spitale

Noroc de fondurile externe

Spitalele publice din judetul Bacau au trecut de aproape 8 luni in administrarea autoritatilor locale, care au obligatia de a investi in reabilitarea si intretinerea lor. Pentru 2011, noii administratori au avut posibilitatea sa “prinda” in buget si sume pentru spitale. In general, cuvantul de ordine a fost austeritate. Prin urmare, majoritatea investitiilor vor fi realizate cu bani din surse externe.

La Spitalul Judetean de Urgenta Bacau (SJU) au inceput lucrarile de reabilitare a maternitatii. “Este prioritatea acestui an, ne-a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvant al SJU.
La finalul lucrarilor vom oferi conditii hoteliere de 4 stele. Rezervele vor fi dotate cu grup sanitar propriu, iar mamicile vor avea nou-nascutii alaturi. Ar mai fi o urgenta, mai exact oncologia si cobaltoterapia, insa investitia este foarte costisitoare si, fara fonduri alocate de Ministerul Sanatatii, nu avem sanse sa o realizam.” Maternitatea bacauana este reabilitata printr-un proiect finantat de Banca Mondiala. Consiliul Judetean Bacau, administratorul SJU, a alocat din bugetul sau la capitolul Sanatate 16,6 milioane lei. Cea mai mare parte, 16,3 milioane lei, este destinata SJU. S-au prins in buget si sumele reprezentand co-finantarea de 5% pentru reabilitarea sectiei de oncologie, insa MS nu a alocat partea sa.



Dotari la Chirurgia Pediatrica

Daca anul trecut, pentru investitiile din Spitalul de Pediatrie, in bugetul Consiliului Judetean (CJ) a fost prevazuta o suma de doar 100.000 lei, in 2011 vor fi alocati mult mai multi bani. Din bugetul CJ pe anul 2011 Spitalul de Pediatrie va beneficia de o suma de 240.000 lei. Din acesti bani, 20.000 lei vor fi alocati pentru amenajarea intrarii principale in spital iar 220.000 lei, pentru cumpararea aparaturii medicale. Pentru ATI vor fi achizitionate aparate de monitorizare a functiilor vitale simple si complexe, ventilator pentru respiratia controlata a nou-nascutului, injectomate si pompe de perfuzie peristaltica. Blocul Operator va avea in plus fata de ce are in prezent o unitate mobila de aspiratie in plaga, un aparat de ambalat pungi pentru sterilizare, unul de monitorizare a functiilor vitale complexe si altul, mobil, de radioscopie. Tot la Blocul Operator vor fi aduse un sistem de protectie impotriva expunerii la radiatii si o masa chirurgicala.

Municipalul este prioritatea

Consiliul Local Bacau a preluat in administrare doar Spitalul de Pneumoftiziologie, caruia i-a alocat din bugetul pe 2011 suma de 150.000 lei pentru modernizare si 144.065 lei pentru sistemul de incalzire. Reabilitarea termica a acestei unitati sanitare este o necesitate de ani de zile, insa proiectul s-a blocat la nivel de expertize si studii de fezabilitate. O suma mult mai mare a rezervat CL Bacau pentru viitorul spital municipal. Nu mai putin de 23 de milioane de lei din bugetul local vor fi inghitite de acest proiect.

Bani doar pentru reparatii

Spitalul Municipal Onesti a primit de la consiliul local “un buget de austeritate, in jur de 7 miliarde de lei vechi”, dupa cum ne-a declarat dr. Doru Androne, managerul unitatii sanitare. “Vom folosi banii pentru o serie de reparatii, printre care si cele de la cladirea maternitatii, partea care nu este inclusa in programul prin Banca Mondiala.” Spre deosebire de maternitatea bacauana, cea din Onesti mai are de asteptat pana la inceperea lucrarilor, care ar fi trebuit sa demareze in septembrie 2009. Mai nou, ministerul a cerut modificarea proiectului, astfel incat sa se asigure normele de protectie impotriva incendiilor, dar si o expertiza tehnica, deoarece s-ar fi descoperit goluri in structura.

Banii europeni sunt baza la Moinesti

Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti are pentru 2011 nu mai putin de 11 proiecte de investitii. Consiliul Local Moinesti este implicat doar in unul dintre acestea. “CL asigura partea de co-finantare la proiectul inceput anul trecut de extindere a Compartimentului Primire Urgente (costul investitiei – 750.000 euro, n.r.)”, ne-a declarat Oana Gaman, director financiar-contabil al spitalului. Celelalte proiecte ale spitalului sunt finantate din venituri proprii sau din fonduri europene. Printre investitiile in derulare sau care vor demara in 2011 se numara: reabilitarea si modernizarea sectiilor de boli infectioase si pneumologie; reabilitarea blocului alimentar; construirea unui heliport; reabilitarea termica; dotarea laboratorului de imagistica medicala; inlocuirea sistemului clasic de incalzire, racire si preparare a apei calde de consum cu un sistem ce utilizeaza energii regenerabile; implementare sistem informatic. Toate acestea vor costa in jur de 2,3 milioane de euro.

Si-au salvat spitalele

De la preluare, Consiliul Local Comanesti a investit in spitalul din localitate peste 800.000 lei. Sunt in curs de derulare si doua proiecte cu fonduri europene: unul pentru eficientizarea termica, iar un altul de reabilitare a ambulatoriului de specialitate. Implicarea CL in modernizarea spitalului a fost, de altfel, colacul de salvare pentru acest spital pe care MS intentiona sa il transforme intr-un camin de batrani. Si spitalul buhusean se bucura de sustinerea autoritatii locale, care de la descentralizarea i-a oferit “gura de oxigen” de care avea nevoie, dupa cum a apreciat managerul Gabriel Drug. Reabilitarea compertimentului de urgenta si a laboratorului de analize sunt doar doua dintre realizari. Autoritatile locale ar trebui sa sprijine spitalele si la plata utilitatilor, insa acest ajutor se lasa asteptat.
Doina Mincu
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri