20 aprilie 2024
ActualitateBufetul suedez de la „Karpen” a fost sistat de inspectorii sanitari

Bufetul suedez de la „Karpen” a fost sistat de inspectorii sanitari

După articolul apărut în cotidianul nostru, în data de 6 martie, „Bufet suedez, la micul dejun, pentru elevii căminiști – Soluție inedită la Colegiul „N.V.Karpen”, inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică Bacău s-au autosesizat, au mers în control acolo și… au sistat activitatea.

Concret, de câteva zile, liceul oferea elevilor care stau la cămin un… altfel de mic dejun, sub formă de bufet suedez all inclusive. Astfel, fiecare elev putea mânca ce dorește și cât dorește, din ceea ce le era servit: de la cașcaval, cârnăciori, unt, gemuri, până la fulgi cu lapte, plăcinte calde sau ceai. Numai că, s-a dovedit în urma controlului, nu s-au respectat anumite reguli ce țin… de numărul de calorii. Motiv pentru care acest mod de servire a fost sistat, iar liceul a fost nevoit să revină la servirea clasică a micului dejun, pe porții.

Redăm integral răspunsul Direcției de Sănătate Publică Bacău, semnat de directorul executiv Alin Năstasă, transmis redacției în urma solicitării noastre:



„Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1955/1995, cu modificările și completările ulterioare, art. 17: Conducerile […] unităţilor şcolare cu […] internat şi cantină şcolară […] vor asigura o alimentaţie colectivă adaptată vârstei şi stării de sănătate, specificului activităţii şi anotimpului, asigurându-se un aport caloric şi nutritiv în conformitate cu recomandările Ministerului Sănătăţii, cuprinse în tabelele nr. 2 şi nr. 3. […] La verificările efectuate în data de 06.03.2019, s-a constatat că, în contextul servirii micului dejun la unitatea Colegiul Tehnic de Comunicații «N. V. Karpen» Bacău – Cantină, nu s-a făcut dovada modului de respectare a prevederilor legale privind asigurarea aportului caloric și nutritiv corespunzător vârstei. S-a impus, cu termen permanent și imediat, conformarea la prevederile Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1955/1995, cu modificările și completările ulterioare, fără a fi aplicată sancțiune în acest sens.

Unitatea de învățământ a fost sancționată contravențional în conformitate cu H.G. 857/2011, cu modificările și completările ulterioare, art. 43, lit. b): nerespectarea măsurilor prevăzute de normele de igienă în vigoare privind prepararea, păstrarea, depozitarea, transportul şi servirea produselor alimentare, pentru alte neconformități la normele specifice profilului de activitate, respectiv: nerealizarea depozitării pe grupe de produse compatibile; nu întreg personalul lucrător consemna starea de sănătate pe bază de semnătură la intrarea în tură; se practică reutilizarea ambalajelor de unică utilizare care intră în contact cu alimentul; personalul lucrător nu cunoaște modul corect de utilizare a substanțelor dezinfectante.”

Reamintim că, așa cum am scris, bufetul suedez se servea doar la micul dejun, pentru cei aproape 240 de elevi de liceu și profesională care învață în acest colegiu, nu și prânzul, și cina. Tot aici mănâncă și cei 120 de preșcolari de la grădinița colegiului, dar pe un meniu adecvat vârstei lor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri