20 aprilie 2024
Actualitate„Bucurie și Credință în lumea satului”

Școală de vară la Berești-Tazlău, ediția a IV-a

„Bucurie și Credință în lumea satului”

Aproximativ 150 de copii au participat la proiectul socio-educațional „Bucurie și Credință în lumea satului”, în perioada 22-26 iulie 2019, în intervalele orare 9.00 – 13.00 și 16.00 – 20.00, o adevărată școală de vară prin intermediul căruia cu toții și-au petrecut timpul liber în compania unor activităţi de recreere, formare, dar şi învăţare, prin joc şi bunăvoie.

Esența proiectului a fost socializarea, prin adaptare la celălalt, prin respectarea regulilor de grup. Copiii au învățat să descopere împreună, să comunice, să se organizeze, să respecte reguli, să avanseze propuneri, să aibă încredere în sine și, mai ales, să se bucure împreună. Experiențele de grup au încheagat prietenii, au înlăturat prejudecățile, au dat naștere la solidarități și adaptări la situații sociale în miniatură. Paleta activităților pe care cadrele didactice, sub conducerea directorului, prof. Viorel Georgian Dumitru și directorului adjunct, prof. Anca Florea, le-au propus elevilor au fost dintre cele mai variate, iar cuvintele de ordine au fost: curiozitatea și bucuria.

De altfel, Școala de Vară s-a dorit a fi, în primul rând, o modalitate de a oferi copiilor o alternativă atractivă pentru petrecerea unei perioade din vacanța de vară. Acesta a fost impactul pe termen scurt. Pe termen lung: copiii învață jocuri instructiv-recreative la școală, jocuri pe care, mai apoi, le pot realiza singuri, transferându-le asupra altor activități, fie jocuri aflate din altă parte, fie create de ei. Astfel, prin colaborarea cu biserica, cu ajutorul voluntarilor Asociației JoyCamps România condusă de Marian Dumitru Rugină şi a cadrelor didactice, pe toată această perioadă s-au desfăşurat zilnic, în incinta Şcolii Gimnaziale Bereşti-Tazlău şi la biserica „Adormirea Maicii Domnului, Sf. Gheorghe şi Sf. Nectarie” din Bereşti-Tazlău numeroase activităţi pentru copii cu vârste între 5-15 ani.



Printre parteneri din proiect s-au numărat Primăria Berești-Tazlău, primar Dumitru Tulpan, toate parohiile din comună (Bereşti-Tazlău – preot Daniel Popa, Românești – preot Claudiu Neculcea, Enăchești – preot Nicolae Cernat, Prisaca – preot Ioan Muntean, Tescani – preot Gheorghe Filip, Turluianu – preot Bogdan Baciu), dar și mai mulți sponsori.

„Proiectul și-a propus să răspundă unei nevoi crescânde a copiilor de a participa la activități educative și în timpul vacanței de vară. De asemenea, părinții și-au exprimat dorința de a-și înscrie copiii la aceste activități ale școlii de vară, apreciind obiectivele acestui proiect.
Esenţa acestui proiect a fost de fapt socializarea, prin adaptare la celălalt, prin respectarea regulilor de grup. Copiii au învaţat să descopere împreună, să aibă încredere în sine şi să se bucure împreună.
Prin acest proiect şcoala a devenit un altfel de loc pentru o altfel de învăţare în această perioadă. A fost o nouă experienţă din viaţa de şcolar. Şi a fost una plăcută!”
prof. Viorel Georgian Dumitru, director al Școlii Gimnaziale din Berești-Tazlău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri