25 aprilie 2024
ActualitateBUCOVINA, SĂRBĂTORITĂ LA BACĂU

BUCOVINA, SĂRBĂTORITĂ LA BACĂU

Galeriile Alfa din Bacău au găzduit un eveniment de maximă importanță pentru „bucovinenii” băcăuani: sărbătorirea a 95 de ani de la unirea Bucovinei cu Regatul României. Ocazia a prilejuit și vernisarea unei expoziții de artă plastică ce a cuprins tablouri semnate de 12 artiști participanți la tabăra de creație desfășurată în inima Bucovinei, în vara acestui an. Criticul de artă Iulian Bucur a evaluat cu obiectivitate importanța unor astfel de manifestări culturale, atât pentru dezvoltarea spiritului creator al participanților, cât și, în cazul de față, pentru promovarea spiritului național.

Evenimentul organizat de Societatea pentru Cultură și Literatură în Bucovina, filiala Bacău, în parteneriat cu Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, a reprezentat un minunat moment de întâlnire spirituală între generații, dar mai ales unul de bucurie reiterată și de speranță că viitorul va avea grijă de românii care pătimesc în afara granițelor țării doar pentru faptul de a fi români.
„Demersul nostru din 1990, de a crea o societate nonguvernamentală și nonprofit, care să-i unească pe toți românii care simt românește, reia tradiția unor intelectuali bucovineni care, la 1863, înființează, la Cernăuți, această societate, cu scop exclusiv cultural și care își propune menținerea limbii, cultivarea dragostei față de istorie și de tradițiile românești.

Numele societății a fost păstrat intact nu pentru că s-ar referi numai la zona Bucovinei, ci pentru a continua tradiția”, ne-a explicat președinta filialei, prof. Elena Bostan, care a fost impresionată de numărul mare de participanți la această acțiune, ceea ce dovedește că spiritul național-unitar al românilor nu a dispărut în timp și în urma multor greutăți cu care ne confruntăm cu toții.



Evenimentul a cuprins momente de comemorare a actului istoric de acum 95 de ani, prezentate de profesorul de istorie Adrian Horodnic, de la C.N. „Ferdinand I”, momente artistice de cântec și dans tradițional, pregătite de grupul folcloric „Trandafirul” (Luncanu Karina, Sandu Codruţa, Cozma Corina, Ouatu Alina, Scorţanu Diana), al CNVA, coordonat de prof. Irina Negrea, și de membrii societății, prin domnul Gheorghe Juravle, care au avut drept invitat special ansamblul folcloric „Străjăncuța”, originar din comuna Straja, jud. Suceava. Seara a fost încununată de un moment de sensibilitate lirică, oferit de profesoarele Silvia Miler și Elena Bostan și de poetul Dumitru Brăneanu.

„De mai bine de două decenii, Societatea pentru Cultură și Literatură în Bucovina, filiala Bacău, reușește cu mult succes să promoveze dragostea pentru neam și cultură, oferind membrilor, simpatizanților, întregii comunități băcăuane reuniuni de propășire intelectuală”, afirma prof. Călin Leon Boambă, de la CNVA. Parcă pentru a demonstra practic cele susținute, acesta a realizat pentru publicul de față, o amplă prezentare a celui de-al doilea număr al revistei societății, „Bucovina”. „Evenimentul de astăzi a fost o binecuvântată mărturie cum diferite manifestări culturale ale bucovinenilor din spațiul băcăuan pot reprezenta temelia unor scopuri mărețe”, a continuat prof. Călin Boambă.

Alexandru Albert, clasa a XI-a F

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri