Carmen Mihalache
Carmen Mihalache

Neobositul culegator de perle Radu Paraschivescu a scos de curând la iveala o noua carte cu tiltul „Cum gândesc politicienii”. Dar el plaseaza un poznas semn al intrebarii în subtitlul volumului, schimbându-i total sensul. Care e de tot hazul, si suna asa: „Cum? Gândesc politicienii?!” N-am rezistat tentatiei si am parcurs acest simpatic volumas aparut la Editura Humanitas (cu o coperta vesel colorata în turcoaz) fiind sigura ca ma voi bucura de o strasnica partida de râs.

De care am avut parte si când am citit „Ghidul nesimtitului”, „ Maimuta carpatina”, „Noi vorbim, nu gândim”, „ Muste pe parbrizul vietii”, carti ale aceluiasi autor. Dar cartea lui Radu Paraschivescu nu este doar una de divertisment, cum poate fi ea perceputa la un prim nivel de lectura, ci se constituie într-un avertisment cât se poate de serios. Pentru ca politicienii sunt alesii nostri, votati, de cele mai multe ori, fara pic de discernamânt. Ei vorbesc „sleampat, confuz, îngalat (asa cum si gândesc)” arma lor cea mai la îndemâna fiind „patriotismul sforaitor, stropit cu lacrimi, mujdei si sprit” si manipularea grosiera.

Fiindca „ e atât de usor sa le treci celor multi si neinformati ideea ca tara e sub asediu si împresurata de dusmani”, dupa cum subliniaza autorul. Ca sa nu mai fim atât de usor de pacalit, Radu Paraschivescu s-a pus pe treaba si a adunat o culegere de bazaconii, de enunturi brambura, abracadabrante, de stupizenii si aberatii care zburda în voie în largul spatiu democratic din scumpa noastra tarisoara. E cazul sa ne trezim, asadar, si sa luam aminte la aportul politicienilor la acest fond national de crase ineptii. Din care am selectat si eu, la întâmplare, câteva exemple. „Eu nu cred ca un om bogat este unul cu venituri mari, ci unul care consuma foarte mult”. (Mihai Tanasescu); „La noi, sefii de partid sunt ca vacile în India”. (Antonie Iorgovan); „Ouale lui Adrian Nastase sunt de gaina”. (Ion Iliescu); „Liberalii au si ei deficitul lor de lipsa de caracter”.(Norica Nicolai) Si cum va suna întrebarea, de o enorma ineptie a vesnic agitatei, ridicolei senatoare Cristiana Anghel (singura persoana care s-a îngrasat dupa greva foamei): „Stie cineva din aceasta sala cine este, ca persoana fizica, cu nume si prenume, acest MCV? (Mecanismul pentru Cooperare si Verificare – n.ed.)

PUBLICITATE

Sau: „Manualele vor fi pilotate de copii in vara, in summer camp”. (Adrian Curaj) Iata si o perla colosala de la Gigi Becali, cu o prezenta coplesitoare în volum (concurat doar de inegalabilul Marian Vanghelie): „M-am certat cu Mitica Dragomir, dar fara jigniri. El m-a facut oligofren, eu l-am facut zdreanta, dar nu ne-am insultat. În schimb, Marian Iancu e obraznic si umbla cu tot felul de jargoane care nu e bine sa le dai la presa”. Nu lipseste din colectia de perle nici domnul Iohannis (presedintele antizgomot) cu memorabila zicere:

„Între noi poate ca au fost întâlniri, dar nu participat eu”. Am sa închei (desi mi-e greu, pentru ca as mai avea o multime de citate din acest catalog de nestemate ale gândirii politicienilor) cu o fraza de un enorm umor involuntar, emisa de omniscienta, omniprezenta si guresa Monica Tatoiu, nu de alta, dar e sezon estival si poate ca va inspira: „Am fost în Pula sardiniana, care a fost mult mai frumoasa si mai salbatica decât cea croata (…).

Numele reprezinta acea frunza uscata care acopera stiuletele de porumb”. Inimitabila, inegalabila doamna Tatoiu, cât este ea de draguta, completându-ne cultura, deschizându-ne noi orizonturi. Ca sa nu mai ramânem naivi, saraci si disperati, numai buni de tras pe sfoara.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ