Asupra unui fapt am fost, dintotdeauna, sigura, si anume acela ca a judeca în bloc ceva este profund gresit, neadevarat, stupid, în ultima instanta. Nu poti sa emiti senin generalitati de tipul: scotienii sunt…, francezii sunt…, britanicii sunt….

Nuantele sunt esentiale pentru o gândire supla, si numai având grija la ele poti cuprinde si întelege aspectele realitatii. De pilda, nu toti britanicii sunt aroganti. Dar excentrici sunt, insulari, cultivându-si cu obstinatie diferenta. Cine s-ar fi asteptat de la niste infatuati cu aere de vechi imperialisti neconsolati sa aiba asa o reactie de calda, empatica, umana în fond, cum au demonstrat-o locuitorii orasului Norwich, unde unui magazin de produse românesti i s-a dat foc.

Dupa acest infam incident rasial, proprietarii au fost însa coplesiti de mesaje de simpatie, s-a facut apoi o cheta, urmând ca fondurile strânse sa fie folosite la refacerea magazinului, la repunerea pe picioare a micii afaceri.

PUBLICITATE

Un gest admirabil de solidaritate umana, dupa cum spuneam. De altfel, britanicii sunt plini de contradictii si, pe lânga vestita lor politete, faimosul lor calm, umorul lor sec, specific, nu duc lipsa nici de manifestari odioase, primitive, huliganice, de o violenta extrema. Se stie ca o presa excelenta, profesionista, serioasa, dar si tabloide îngrozitoare, fara mila, pe care daca le storci, curge sânge, dupa o cunoscuta butada. Îsi respecta traditiile, dar se dau în vânt si dupa noutati cât mai bizare. Si, chestiune la care am sa ma opresc un pic, au multi cercetatori, care au timp berechet (si conditii excelente) sa descopere o multime de lucruri. Unele dintre ele cel putin ciudate, amuzante.

Desigur, ei se ocupa, în primul rând, de probleme serioase, servind în cel mai înalt grad stiinta, dar uneori lasa impresia si ca se joaca. Pentru ca jocul este o activitate umana pe care nu o putem ignora, cercetatorii britanici îl trateaza cu maxima responsabilitate. Iar sociologii lor se arata interesati, în anchetele pe care le întreprind, de cele mai intime probleme umane. Ei au purces, de exemplu, la studii care sa lamureasca la ce anume se gândesc femeile în momentul maximei placeri sexuale, si au ajuns la concluzia ca mare parte din ele nu sunt atente la ce li se întâmpla, în timp ce altora le fuge gândul la covrigei de tip bretzel, la pisicute, la ce vor gati diseara, la ce facturi mai au de achitat.

Dar sunt si dintre acelea, sustin ei, care pot rezolva probleme de matematica sau rebusuri în cursul actiunii mai sus amintite. La polul opus acestor persoane absente din focul actiunii erotice sunt pasionalii, cei care adora sexul sonor. Ei bine, ne avertizeaza autorii studiului, acestia (si ei si ele) sunt infidelii, cei care pun coarne în mod constant partenerilor de viata.

„Conform studiului, tacutii sunt cei mai fideli”. E de verificat, desigur, ca sa nu mai avem dubii. În fine, am ales niste exemple amuzante, stiind cât de mult îi preocupa pe oameni sexul. Dar, pe primul lor ramâne hrana, evident. Si aici cercetatorii din domeniul medicinii ataca, spunându-ne cât de nociv este un obicei pe care, pâna mai ieri, îl credeam foarte bun pentru organism, pentru sanatate. Acum cica nu este deloc în regula sa consumi cinci portii de legume si fructe pe zi, pentru ca fructoza din fructe si amidonul din unele legume duc la depozitarea unor grasimi nesanatoase în celule.

Alt mit legat de sanatate sustine ca e musai sa bei doi litri de apa pe zi, dar apa în stare pura nu este singura sursa de hidratare, ea fiind continuta si de legume, fructe, ceai, cafea, bere, sucuri, etc. Despre alcool, si mai cu seama despre cockteiluri se stie ca îngrasa, ca sunt doldora de calorii si favorizeaza depunerile de grasime.

Totusi, ce anost, ce frustrant ar fi sa nu poti consuma în serile de vara, când iesi la o terasa, ceva acolo, cât mai nevinovat cu putinta. Și aici ne vin în ajutor câtiva nutritionisti mai îngaduitori, sugerându-ne un cockteil Cosmopolitan, de pilda. Pentru ca sucul de lime din compozitia lui chiar e benefic pentru silueta. În fine, cel mai bine este sa ne aratam precauti când ni se pun în fata rezultatele de la tot felul de cercetari, pentru ca nu va trece mult timp pâna ce stiintificii se vor contrazice. Totul este sa nu ne pierdem umorul si sa privim nuantat lucrurile.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ