29 martie 2024
CulturăBricolaje / Noua specie din fauna de tranziţie, maimuţa carpatină (I)

Bricolaje / Noua specie din fauna de tranziţie, maimuţa carpatină (I)

Unul dintre scriitorii contemporani autohtoni cu simţul fin al ironiei este Radu Paraschivescu, pe care-l citesc cu mare plăcere, ori de câte ori iese în lume cu o nouă carte. Ultima sa ispravă editorială se numeşte “Maimuţa carpatină”, o lectură absolut delectabilă. Şi folositoare, pentru că, dacă te recunoşti, cât de cât, în vreun portret de acolo, şi te hotărăşti să te schimbi, te fereşte de ridicol.

Sunt în agreabila cărticică mai multe portrete ale unor tipuri umane, ale unor personaje de care ne izbim des în imediata realitate. Cum să nu-l ştiţi, de pildă, pe “omul de plastilină”? El e oportunistul, traseistul politic, cel care se pliează pe context. Pe orice context, creându-şi o carieră din multe piruete. Chiar dacă drumeţiile de la un partid la altul clatină serios încrederea în aleşii neamului, acestora nici că le pasă, valorile şi ideile lor modificându-se în funcţie de interes.

În menajeria politică a zilelor noastre, spune Radu Paraschivescu, mişună struţocămile, maeştri ai tocmelilor, arhitecţi ai compromisului şi apostoli ai răzgândirii profitabile, pe scurt, nişte bipezi de plastilină. Am să mai dau câteva ispititoare titluri de capitole, ca să vă trezesc interesul pentru lectură: Ce-i manea pe ei în luptă? Insult, deci exist, Vezi, meseriile se duc, Boală fără leac, bolnavi fără număr, Sexperienţe sexacerbate.



Mă voi opri acum chiar la capitolul care dă titlul volumului, Maimuţa carpatină. Radu Paraschivescu începe cu un foarte cunoscut citat din Mihail Kogălniceanu, despre care cu toţii am învăţat la şcoală. Ei bine, în programul „Daciei literare”, marele cărturar şi om de stat zicea: „Traducţiile nu fac o literatură. Ele au devenit la noi o manie primejdioasă pentru că omoară în noi duhul naţional”. Foarte bine spus, sănătos principiu. Dar cui îi mai pasă astăzi de specifiul, de duhul naţional, cum frumos zicea ilustrul paşoptist?

Astăzi, mai toată lumea copie comportamente, atitudini, gesturi, obiceiuri, direcţii în modă, emisiuni de televiziune, formate, carevasăzică, melodii, sărbători de prin alte părţi, porecle în lumea sportului, cu un apetit mimetic demn de o cauză mai bună. Maimuţa carpatină „are adâncime zero şi mentalitate de indigo” procedând ca un xerox. Imită automat tot ce vede şi i se pare mai cool, mai trendy. Copierea asta fără discernământ, preluarea fără filtru critic a te miri ce este, desigur, ridicolă. Dar câţi şi-au mai păstrat acest preţios simţ în circoteca tot mai nebună a zilelor noastre?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri