Carmen Mihalache
Carmen Mihalache

Dintre toate definitiile inteligentei, cea mai scurta, expresiva si convingatoare pentru mine, cel putin, este cea data de Mihai Ralea. El relateaza discutia aprinsa dintre doua studente (apropo, Camil Petrescu spunea ca o discutie, dincolo de opiniile sustinute în decursul ei, este, în primul rând, o confruntare între doua temperamente), la care, la un moment dat, una dintre ele, ramasa fara argumente, depasita de situatie si enervata la culme, rabufneste: asa-mi trebuie daca stau de vorba cu o tuberculoasa!

Ceea ce nu avea nicio legatura, desigur, cu subiectul disputei lor. Or, inteligenta tocmai asta înseamna, sa nu confunzi punctele de vedere. Acesta e cel mai important lucru, pentru ca, se stie ca nu exista un singur tip de inteligenta, ci mai multe. Desigur, chestiunea e cât se poate de complexa, dar eu ma voi opri aici la o ancheta (incitanta!) despre inteligenta scriitorilor, publicata în revista „Orizont”. Si astazi voi reproduce câteva rânduri din spiritualul si spumosul (marca proprie, garantata) raspuns al lui Dan C. Mihailescu.

În cazul artelor, în ograda literelor, zice el, când nu vorbim despre genii, „inteligenta joaca rolul subretei”. Pentru ca, „inteligenta în sine vizeaza aproape exclusiv registrul minor, aptitudinile domestice, administrativ-relationale, latura de PR, daca vreti, a artistului”. Asa se explica faptul ca, dincolo de sfera inefabilului, a dotarii artistice, multi scriitori au dat dovada, de-a lungul timpului, de „prostie”.

PUBLICITATE

În sfera civila, sa ne întelegem, în care au demonstrat fie inabilitate sociala, profesionala, politica, fie lipsa de simt practic, fie infantilism sentimental (oho, mai ales aici au calcat multi în gropi !). Sunt multe de spus în privinta prostiilor comise de oameni inteligenti. Înteleg multe dintre ele si le pot accepta. Nu înteleg si nu accept însa abjectia, meschinaria, invidia, ranchiuna, resentimentele fetide, toate izvorând din neputinta, din suflete mici, chircite.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ