Din tot ce am citit săptămâna trecută, un amplu articol dintr-o revistă de mare succes la publicul larg, “Formula As”, m-a bucurat enorm, mi-a mers la inimă. Era vorba acolo despre ultimele cercetări legate de lectură. Ei bine, cei mai mulţi oameni de ştiinţă care s-au aplecat asupra fenomenului, au conchis: cititul este o veritabilă terapie.

Să ne înţelegem, vorbim despre cititul cărţilor, al revistelor, despre cuvântul tipărit. Şi o altă concluzie îmbucurătoare a materialului asupra căruia m-am oprit era aceea că presa scrisă va dăinui. Am să încerc să sintetizez informaţiile din articolul cu pricina. În principiu, studii ştiinţifice aprofundate, făcute pe foarte mulţi voluntari, mari amatori de lectură, au demonstrat că obiceiul de a citi cuvinte tipărite pe hârtie activează mai multe zone ale creierului, dezvoltând şi menţinând funcţiile acestuia.

Cei care citesc au capacitatea de a face asocieri, analize, sinteze, pentru că digeră, prelucrează informaţia. Lectura este o îndeletnicire activă, pe când statul ore în şir în faţa ecranului de televizor induce o stare de pasivitate. Dar, pe lângă beneficiile imense aduse de lectură în zona cunoaşterii şi a purei plăceri, ea are virtuţile unei redutabile terapii, ţinând departe bolile de inimă şi alte temute maladii, cum ar fi Alzheimerul.

Iar copiii şi adolescenţii care iubesc lectura sunt feriţi, la rândul lor, de boli urâte şi grave (pe care nici nu vreau să le numesc, tot ce este legat de suferinţa copiilor tulburându-mă cumplit), de instabilitate psihică, emoţională, etc. De aceea, e bine să-i familiarizăm de mici cu cititul cărţilor, a celor potrivite pentru vârsta şi etapa lor de dezvoltare, şi nu să-i lăsăm pradă televizorului, jocurilor pe calculator şi reţelelor de socializare.

Desigur, referitor la subiectul pe care l-am abordat, lucrurile sunt mult mai complexe, mai nuanţate. Eu nu am făcut decât să semnalez ceva asupra căruia merită să reflectăm şi să luăm măsuri. Oricum, eu am trăit o mare satisfacţie, cititoare nărăvită cum sunt, „vicioasă” de-a dreptul, când am văzut cât de mult s-au înşelat înfocaţii susţinători ai internetului, e-book-urilor şi a altor năzdrăvănii de genul ăsta. Căci s-a dovedit ştiinţific, acum e clar: „sistemul nervos al omului nu este făcut pentru stimularea obositoare şi continuă prin intermediul monitoarelor televizoarelor şi calculatoarelor, ci, mai degrabă, pentru citit.”

După cum se vede, tot cei vechi au avut dreptate, căci bine spunea Miron Costin că: „nu e alta mai frumoasă şi de folos în toată viaţa omului zăbavă decât cititul cărţilor”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ