Multasteptatii brazi românesti au ajuns in sfârsit pe pietele bacauane, concurându-i cu succes pe mult mai falosii pomi de Craciun importati din Ungaria sau Olanda. Cu preturi pornind de la 20 de lei si ajungând la cel mult 100 de lei, brazii autohtoni si-au gasit cu usurinta noi proprietari, bacauanii, in general, cei din categoria celor cu mai putini bani fiind cei mai incântati de pomii de Craciun recoltati din padurile noastre. De altfel, in spatiul din Piata Centrala special rezervat vânzarii pomilor de Craciun, de-o parte si de alta a aleii, e plin de brazi, care mai de care mai bogat in cetini, dar si de lume entuziasmata de febra sarbatorilor.

Constantin Mitrofan, de 36 de ani, e din Comanesti, Laloaia, si a dus in Bacau peste 500 de brazi de toate taliile si pentru toate buzunarele. Noaptea doarme intr-o rulota, iar ziua, cât e de lunga, vinde brazi. „Sunt adusi de la Slanic Moldova. Noi facem exploatare forestiera si, când vine sezonul Craciunului, luam autorizatie pentru o raritura, iar inainte de a se dobori copacul, le luam vârfurile. Se vând, daca nu tii la pret. Nu vedeti ca lumea nu are bani?! Te mai uiti si in ochii omului si mai lasi zece lei, câstigi de la altii mai bogati”, explica Constantin. Toader Mihaila, pensionar din Bacau, tocmai a cumparat un bradut dragut, cu 30 de lei. „Piata e…normala, deh, ca vremurile de azi. Nu are lumea bani.

Poate o sa avem mai multi când vom intra cu adevarat in Europa si o sa sa ne dea si noua euroi”, glumeste pensionarul. In câteva minute, munteanul Costel vinde brazi ca pe banda rulanta, toti cu reducere 5-10 lei, ceea ce-i incânta pe clienti. „40 de lei si gata, am plecat. Vin nepotii si trebuie sa gaseasca ceva acolo, sub brad. Când eram eu tata, nu bunic, nu erau asa copiii, ca acum, cu tablete, telefoane de alea scumpe…”, marturiseste Gheorghe Adjudeanu, un alt pensionar. Altii se multumesc cu doar câteva crengute de 1-2 lei sau cu o impletitura de cetini, la 10-20 de lei bucata. Mai spre margine, un comerciant incerca sa vânda o duzina de brazi frumosi, cu tot cu radacina, asezati in vase cu pamânt. „180 de lei bucata, negociabil. Sunt adusi din Olanda. N-are lumea bani, asta e. Mai mult cumpara cei care stau la casa. Am dat vreo 3-4, de azi dimineata. E fain ca, dupa Sarbatori, brazii astia pot fi pusi in pamânt, ca sa creasca mai mari”, explica vânzatorul.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. La Praktiker sunt de o saptamana niste brazi superbi, la 2 metri si ceva si bogati, din Danemarca, o frumusete, si costa 80 de lei minus 25 de lei pe care ii recuperezi dupa ce te intorci in ianuarie cu bradul folosit. La Dedeman sunt ceva mai scumpi si o idee mai putin faini. Deci 55 de lei un brad de povesti, atat costa. Comertul asta din piata este o mizerie, acelasi gen de brad era 170 de lei…

LĂSAȚI UN MESAJ