La sala Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău, pe 22 februarie 2019, cu începere de la orele 12.00, s-au întrecut în cântece corale cu ocazia Olimpiadei Regionale de cor, următoarele trei licee: Colegiul de Artă “George Apostu” din Bacău, Colegiul Național Catolic “Sf. Iosif” din Bacău și Colegiul Teoretic “Spiru Haret” din Moinești. Sala a fost plină cu spectatori, elevi de la cele trei licee, veniți cu toții să-și suțină colegii din cele trei ansambluri corale.

Corala Colegiului de Artă “Gorge Apostu”, dirijată de domnul prof. Ionuț Vâlcu, alcatuită din voci feminine, a interpretat cu măiestrie patru cântece: două din repertoriul internațional și două din repertoriul național. Între cele 3 ansambluri corale au fost intercalate momente de pian, vioară și canto ale elevilor de la liceul de Artă, care și-au dovedit potentialul artistic si originalitatea. Elevul Ștefan Alexandru Negru, care a apărut în emisiunea “O vedetă populară”, alături de artistul emerit Grigore Leșe, a interpretat un cântec de cătănie și apoi a antrenat foarte frumos întreaga sală cu cântecul binecunoscut de toată lumea “Cântă cucu, bată-l vina”. Întregul auditor a cântat cu entuziasm și multă plăcere, astfel încât concertul lecție și-a atins pe deplin scopul, încântând elevii cu muzica de folclor și muzica camerală.

Când și-a făcut apariția corul “Flores Amicitiae“, întreaga sală s-a umplut de aplauze de susținere și încurajare pentru tinerii de la Colegiul Național Catolic, care așa cum a anunțat domnul prof. Adrian Farcaș, concurează pentru prima dată la această întrecere olimpică. Sub bagheta măiastră a domnului profesor, elevii au interpretat impecabil piesele pregătite și stabilite în regulamentul concursului, două cântece internaționale: în franceză și engleză și un cântec românesc, toate au fost foarte bine apreciate de juriu și de publicul spectator. Doamna profesor Potărniche, inspector de muzică, a felicitat evoluția impresionantă a acestui cor, care deși la debut, a fost la mare înălțime.

A urmat (frumos costumată), corala Colegiului Teoretic “Spiru Haret” din Moinești condusă de doamna profesoară Biea Gabriela, cu cele trei lucrări pregătite pentru concurs. Întrecerea corală a fost urmărită și decisă de către juriul format din specialiști muzicieni. Corul Colegiului Național Catolic și corul Colegiului de Artă vor participa la următoarea competiție programată luna viitoare. Felicitări “Flores Amicitiae”, felicitări domnului prof. Adrian Farcaș!

prof. Erica Mihăeș, Colegiul Național Catolic “Sf. Iosif” din Bacău