Din stradă, vezi doar un zid și o firmă: „La purcelușul vesel”. Dacă oprești mașina, simți mirosul fumului: ușor dulce, ușor iute. Parcă mai e, totuși, ceva nedefinit, o aromă care aduce aminte de sărbătorile petrecute, pe vremuri, la țară. Poarta e deschisă, așa că intrăm.

Aflăm din start că „Purcelușul vesel” din Negoiești-Ștefan cel Mare e brand local. „Nu producem cât se cere”, ne asigură Nicolae Giaboc, care răspunde de tot ce se întâmplă în carmangerie. Pornim pe drumul de la materia primă la bunătățile brun-roșiatice din final: șunculiță, cârnați, salam uscat, pastramă, costiță afumată.


„Totul e făcut din carne proaspătă pusă la maturat, fără aditivi, fără conservanți. Folosim doar piper, boia duce sau iute, sare, cimbru și usturoi adevărat, nu pastă sau fulgi de usturoi”, ne asigură Nicolae Giaboc.

Trecem printr-o încăpere în care înghețăm pe loc, când afară sunt 33 de grade, dar e firesc aici fiind atârnate carcasele, apoi cunoaștem o doamnă care, concentrată și răbdătoare, curăță usturoiul, vedem cum sunt preparați cârnații și pastrama, ne sunt deschise niște uși de metal dincolo de care se află preparatele atârnate la afumat, apoi descoperim și cuptorul plin de jar, din care urcă fumul în acele compartimente speciale, destinate uscării.

„Pentru afumat facem foc din lemn de fag bine uscat și printre bucățile de fag punem cireș pentru culoare și prun, care dă și aromă, și culoare, ne lămurește Nicolae Giaboc. Alții pun carmin pentru culoare, iar pentru aromă folosesc spray-uri cu fum.”

La făbricuța din Negoiești era foarte curat și miroasea tare bine. Nu am gustat din pastramă căci nu se încheiase postul, dar puteți verifica voi dacă e așa cum bănuim. Am plecat cu amintirea aromelor și bucuria că Bacăul are producători care nu ne îndoapă cu E-uri.

Alte articole