Turneul pre-olimpic de la Londra a fost suspendat din cauza COVID-19. România a reușit să-și asigure însă un bilet la Tokyo prin Cosmin Gârleanu (52 kg). Reprezentantul Bacăului, Eric Tudor, fusese învins în limitele categorii 69 kg
Se știe că englezii sunt cam ușchiți. Fac totul pe invers: circulă pe stânga, ies din Uniunea Europeană când alții nu știu cum să intre și, în plină pandemie creată de noul Coronavirus, adună 6.000 de oameni la maratonul de la Bath și alți 60.000 în tribune la Liverpool- Atletico Madrid, în Champions League.

În acest context, nu a mirat prea tare când, pe 13 martie, Londra nu a anulat turneul preolimpic de box pentru pugiliștii din Europa pe care urma să-l găzduiască până pe data de 24 martie și la care România s-a prezentat cu nouă participanți, inclusiv Eric Tudor (SCM- CSM Bacău). Ce nu au făcut însă englezii, au decis, în schimb reprezentanții Comitetului Olimpic Internațional. Luni, CIO a suspendat turneul din capitala Marii Britanii care se afla în plină desfășurare și a trimis toți boxerii acasă.

Nu se știe când și în ce condiții se va relua competiția. Tot ce se știe este că și următorul turneu de calificare pentru Olimpiada de la Tokyo, cel programat în luna mai, la Paris, acolo unde urmau să se adune boxeri din toată lumea, nu doar din Europa, a fost amânat. Și totuși, de la Londra a venit și o veste bună în plan sportiv. Bună pentru România, care are, în sfârșit, un pugilist calificat la Olimpiada de la Tokyo: hunedoreanul de 22 de ani, Cosmin Gârleanu. Învingător, în limitele categoriei 52 kg, cu 3-2 contra reprezentantul Azerbaidjanului, Gârleanu și-a asigurat biletele pentru Tokyo! „Gârleanu este un boxer foarte bun, fost campion mondial de juniori.

O certitudine pentru boxul nostru”, a declarat antrenorul Relu Auraș, care a adăugat: „Este bine că putem privi spre Tokyo, este bine că și Arădoaie câștigase primul meci la Londra și era pe val, înainte de întreruperea turneului. Boxul românesc are nevoie de prezent, chiar dacă miza principală rămâne următorul ciclu olimpic, cu ținta Paris 2024”. Printre boxerii români care intraseră în ring la turneul preolimpic de la Londra s-a aflat și Eric Tudor. Pugilistul cu dublă legitimare, SCM-CSM Bacău a fost însă învins cu 3-2 de reprezentantul Greciei, Dyonisos Pefanis, în turul inaugural al categoriei 69 kg. „Păcat că Eric a fost învins. Ce-i drept, a avut și un adversar redutabil”, a precizat Relu Auraș, care a concluzionat: „Acum nu ne rămâne decât să așteptăm să treacă pandemia. Așteptăm vremuri mai bune pentru a reconfigura calendarul competițional, așteptăm vremuri mai bine pentru a urca, din nou, în ring”.

342 boxeri din 45 țări se aflau la Londra, la turneu pre-olimpic de calificare

S-au amânat și Europenele de Tineret

Programat în aprilie, în Muntenegru, Campionatul European de Tineret, la care urma să participe și lotul național de profil antrenat de Relu Auraș a fost, la rândul său, amânat. Fedetrația Europeană nu a decis încă data care Europenel vor fi reprogramate.